Денков посъветва Терзиев да не гори мостовете към ГЕРБ в СОС Снимка: © Булевард България

Премиерът Николай Денков отправи препоръка към новоизбрания кмет на София Васил Терзиев и партиите от коалицията в СОС да не изключват априори възможността за общо управление с други партии.

Коментарът му дойде часове след като кандидатът за председател на СОС Борис Бонев обяви, че категорично се противопоставя на общо управление с ГЕРБ в София.

"Не затваряйте възможности, защото в един момент може да се окаже, че единствените възможности са тези, които сте казали, че не може да се реализират. Това го изживяхме в Народното събрание. И затова моят съвет е да не се прибързва със затваряне на опции, които могат да се окажат полезни", каза Денков.

Премиерът се срещна с кмета на София в Министерски съвет.

Денков направи уговорка, че формулата на общо управление на национално ниво не може да се повтаря задължително в общинските съвети, където балансът на силите е много различен.

Проблемът на ПП-ДБ и "Спаси София" в СОС е, че нямат мнозинство за самостоятелно управление - това засега спъва дори избора на председател на съвета.

Пред БНТ Борис Бонев коментира, че са водени преговори дори с БСП за подкрепа за кандидатурата му, а единствената група в СОС, която той отхвърли изрично, беше ГЕРБ.

Следобед обаче председателят БСП-София Иван Таков обяви, че групата му няма да подкрепи номинацията на Бонев - но колегите му ще са "готови да разговарят за политики, базирани на ценности, с всяка политическа група в СОС".

Малко по-късно от "Да България" публикуваха безадресно послание, в което възлагат на своите общински съветници "да се разграничават от политическите инициативи на съветниците на “Възраждане” в цялата страна" - нещо, което Бонев пропусна да направи.

За мнозинство в Столичния общински съвет са нужни 31 гласа, а ПП-ДБ и "Спаси София" имат 23.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024