Денков призова партиите да не злоупотребяват със страховете на миньорите и енергетиците Снимка: © Screenshot, Нова

Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори - това призова премиерът акад. Николай Денков, който днес е разговарял на тази тема и с политически лидери, съобщиха от правителствената пресслужба. Не се споменава кои са тези лидери.

Денков се е обявил против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението.

Протестиращите от своя страна казаха, че дават шанс на правителството до края на деня да преосмисли решенията си. В противен случай са готови за по-мащабни протестни действия, в това число ефективна стачка.

Протестите на енергетици и миньори продължават вече трети ден. Ключови пътища остават блокирани, а исканията на демонстрантите остават категорични.

Министър-председателят очаква представителите на протестиращите днес в 16:00 часа в Министерския съвет, за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони.

То ще продължи до края на ноември т.г. , се посочва в съобщението от пресслужбата.

В него се отбелязва, че териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил са били изпратени на Европейската комисия вчера - в последния възможен срок. Това се случи, за да получи България няколко милиарда лв. от ЕС, с които ще се гарантират работни места за хората в трите региона след затварянето на мощностите през 2038 г..

Финалните версии на плановете трябва да бъдат одобрени от ЕК и страните членки на ЕС до края на годината.

Засега обаче не изглежда вероятно тази среща да се състои поради отказа на протестиращите. Те искат оставката на енергийния министър Румен Радев и извънредно заседание на Министерския съвет.

"Настояваме за извънредно заседание на Министерския съвет, което да се проведе днес и в него да има една точка, а именно изтегляне на внесените териториални планове. Срокът за внасяне е спазен в ЕК, сега искаме да бъдат коригирани и да бъдат нанесени нашите искания“, казаха пред БТА от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ 2.

Вчера енергетиците нарекоха министър Румен Радев "лъжец" и го обвиниха, че е казал, че териториалните планове са били изпратени преди 15 дни, за да могат да бъдат разглеждани.

Протестиращите заявиха, че днес със сигурност няма да отидат на преговори.

За трети пореден ден енергетици и миньори и от Перник излязоха на протест във връзка с териториалните планове.

Малко след 12:00 ч. работещите в дружествата затвориха за кратко движението в двете посоки по републиканския път между София и Кюстендил в района на Автогара Перник. Сред протестиращите бяха директорите на "Топлофикация - Перник" и "Мин Индъстри" Чавдар Стойнев и Здравец Евтимов.

"Очакваме промени и ако такива не се случат, сме готови и на по-сериозни протестни действия, докато не се чуе нашата дума и плановете за справедлив преход не бъдат преразгледани", заяви директорът на "Мин Индъстри".

По думите му в тези проекти думите "справедливост" и "преход" са просто фигуриращи понятия без приложимост към заетите в сектора.

"Подкрепяме всички колеги от сферата на енергетиката. Към момента все още не сме пристъпили към ефективни стачни действия. Ако се стигне до такива, то те ще бъдат изразени в спиране на движението и блокиране на главни пътни артерии. Едновременно с това ще прекратим работа и ще отидем пред Министерския съвет", заяви Илияна Малинова от "Топлофикация - Перник".

Синдикалистът от ТЕЦ "Бобов дол" Иво Димитров каза:

"Ще видим, ако няма развитие до довечера, от утре нови неща - ще видим в София ли ще е, тука ли пак започваме, но вече говорим за по-мащабни неща."

За срещата, предложена от премиера Николай Денков в 16:00 часа, коментира: "Лично ние няма да отидем. Такъв е призивът на двата национално представените синдиката".

Към момента остават затворени магистрала "Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката. Пътят Кюстендил-Дупница бе блокирана в неделя от работещи в Бобовдол. Причина за недоволството е приетият от правителството и изпратен вчера в Брюксел план за справедлив преход.

Полицията и протестиращите се споразумяха днес от 16 до 20 ч. да пуснат движението през Прохода на републиката за автомобили или товарни камиони до 12 тона.

След това отново още бъде затворен проходът и утре сутрин от 4 ч. до 10 ч. преди обяд също ще бъдат пропускани автомобили до 12 тона.

Утре в 9:00 часа протестиращите се събират на входа на ТЕЦ "Бобов дол", като на място ще се реши под каква форма протестите ще продължат.

Вероятно ще има ново затваряне на автомагистрала "Струма". Очаква се при протестиращите да е и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Политика

Призракът на инфлацията – митът за еврото, който България трябва да разсее

Европейски министри споделят опит за въвеждане на единната валута на конференция в София

14:28 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024