Денков: Протестът на зърнопроизводителите е с искания по проблем, който вече е решен Снимка: © Screenshot

Проблемът, който зърнопроизводителите са поставили, а именно с вноса от Украйна, вече е решен. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

Той обясни, че протестът на представителите от аграрния сектор в момента изглежда с искания за вече решен проблем или с искания, които не могат да бъдат решени по начина, по който се иска. По думите му, това е така, защото се поставят срокове, които няма как да се изпълнят.

"Решението дали ще отпадне или няма да отпадне забраната не може да се взема само от производителите. Това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация. То се взема от Министерски съвет и от Народното събрание", заяви премиерът.

От понеделник зърнопроизводителите започнват протест с блокада на няколко ключови пътища в страната. Те недоволстват около решението на парламента да вдигне забраната за внос на украинско зърно. През последните дни именно тази тема стана повод за напрежение между кабинета и организациите на зърнопроизводителите, които в крайна сметка отказаха да водят преговори с властта.

Денков заяви, че няма ги да покани отново на разговор, докато те не кажат, че са готови за диалог. Той уточни, че досега е отправил покани за две срещи, но те не са се отзоволи.

"Има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци и също така с някои други производства, защото техните интереси са разнопосочни", допълни Денков, като подчерта, че в момента основните организатори на този протест са именно зърнопроизводителите.

Министър-председателят обясни също, че позицията на България по въпроса с вноса на украинско зърно не бива да се съобразява с решението на други страни. Той визира новината, че Полша, Словакия и Унгария обявиха собствени ограничения върху вноса на украинско зърно, след като Европейската комисия реши да не удължава забраната за внос.

"България трябва да взима решения точно според собствените си национални интереси. Не искам да съобразявам нашите решения и интереси с интересите в други държави. В Полша предстоят избори след един месец. В Словакия също предстоят избори след 15 дни. Унгария има доста особена позиция по отношение на проблемите, свързани с Украйна и с Русия. Аз не мисля, че България трябва да взима решения, които са обосновани от тях", допълни Денков.

Протестът на зърнопроизводителите започва с блокада на пътища и гранични пунктове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024