Радостин Василев и депутат от ПП-ДБ стигнаха до бой в парламента

Народното събрание отново се превърна в арена за физическа саморазправа между депутати макар сблъсъкът да остана извън обхвата на камерите. Народният представител от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Искрен Митев и колегата му независим депутат Радостин Василев са влезли във физически сблъсък. Toва стана ясно впоследствие от техни изказвания.

Версиите им обаче какво точно се е случило се разминават. Напрежението е ескалирало по време на изслушването на министър-председателя Николай Денков като част от петъчния парламентарен контрол.

Василев твърди, че е искал да зададе втори въпрос към премиера, но председателят на Народното събрание Росен Желязков не му е позволил. Тогава Искрен Митев му се провикнал, че "предателите имат право само на един въпрос". Василев е бивш народен представител от "Продължаваме промяната", но напусна групата през май 2023 г. със скандал, като разпространи аудиозапис на вътрешнопартиен разговор на формацията.

Той твърди, че след това на входа на пленарната зала Митев се е разминал с него и го е ударил агресивно с рамо и се опитал да го хване - акт, на който независимият депутат реагирал като му "разрошил леко перчема".

Представителят на ПП-ДБ обаче дава друга версия на случката, като казва, че Василев го е блъснал първи и всъщност не се е стигнало до бой.

"Блъсна ме на влизане в залата с рамо, след което ми посегна. Ръката му стигна почти до мен, но не ме удари", обяснява Митев пред изданието "24 часа".

Депутатът все пак пое отговорност за думите си: "Когато стане нещо такова, всеки един от участниците носи отговорност и аз в дебатите вътре в залата, където обикновено нерядко си обменяме реплики, нарекох Радостин - предател. Явно този път от истината много го е заболяло, защото, ако не беше истина, той нямаше да реагира", призна Митев.

Случаят е отнесен до ръководството на Народното събрание. Впоследствие съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира сценката и я определи като "признак на простащина от страна на Радостин Василев".

"Когато на човек не му стигат думите, прибягва до този тип недопустими неща", каза Петков.

Радостин Василев стана депутат през 2021 г. - първо от листата на "Има такъв народ". Беше избран за министър на спорта в кабинета на Кирил Петков, а няколко месеца по-късно напусна ИТН заедно с още няколко съпартийци в знак на несъгласие срещу свалянето на коалиционното управление с мандат на "Продължаваме промяната".

Два пъти беше избран за депутат от листите именно на ПП, но в крайна сметка напусна и тази група след скандала с аудиозаписите.

За другия участник в сблъсъка - Искрен Митев - това не е първата саморазправа в парламента, в която участва. През 2022 г. той имаше "спречкване" с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. До бой обаче така и не се стигна, физическият акт беше ограничен до това Митев да дръпне вратовръзката на Костадинов. Случката обаче доведе до наказания и за двамата депутати.

Кой е Искрен Митев, който дръпна вратовръзката на "Копейкин"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024