Кой е Искрен Митев, който дръпна вратовръзката на "Копейкин" Снимка: © БНТ

Порицание - това е наказанието за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и народния представител от "Продължаваме промяната" Искрен Митев за свадата им насред пленарната зала на 1 юни. Историята накратко - Митев отправи от трибуната обвинения към "Копейкин", Костадинов се разпозна зад името, лично уведоми зам.-председателя на парламента Кристиян Вигенин, че "на тоя тъпак ще му разбия носа". Заканата си не изпълни докрай, но се приближи към Митев в залата, той на свой ред му подръпна вратовръзката, но в крайна сметка боят се размина. Не се размина порицанието - меко наказание за депутати, нарушаващи реда в залата, предвидено в правилника за дейността на Народното събрание.

И ако водачът на "Възраждане" няма нужда от представяне, то вторият участник в сюжета Искрен Митев е отскоро на публична длъжност. Така се случи, че историята "Копейкин" е първото му сериозно блесване под прожекторите.

Затова събрахме малко информация кой е той.

Искрен Митев е на 33 години. Икономист по образование със специализации в САЩ и Финландия. Присъединява се към "Продължаваме промяната" и е четвърти в листата на формацията в 25-и избирателен район в София на последните парламентарни избори. Това е листата, начело с Христо Петров - Ицо Хазарта. Така на 3 декември 2021 г. става народен представител.

Преди да се впусне в политиката, Искрен Митев е съосновател е на ESCREO – компания, която произвежда функционални бои, които превръщат всякакви повърхности в магнитни бели дъски или почистват въздуха и абсорбират въглероден диоксид. Продуктите се предлагат в целия свят, свидетелства негово представяне в сайта на Стопанския факултет на Софийския университет, чийто възпитаник е. Митев и Escreo са отличени с призовете Forbes 30under30, Founder of the Year 2019 и Deloitte impact stars.

В парламента народният представител участва в комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика и иновации. Ръководител е на делегацията на НС в ПАСЕ и председателства подкомисията за наблюдение в областта на защитата на потребителите и ограничението на монополите. Народният представител е сред най-ангажираните с приятелските отношения на българския парламент със страни по цялото земно кълбо. Броят на "групите за приятелство", в които участва, е внушителен - 41. Една от тези групи оглавява - тази с Украйна. В същото време името му стои и в групите за приятелство с агресора в Украйна - Русия, както и в тази с Беларус - единствената държавата на територията на Европа, която е на страната на Москва за войната в Украйна. Справката е от сайта на Народното събрание.

Като народен представител Митев има участие в парламентарния контрол - в писмен вид - задавал е въпроси на министъра на финансите и вицепремиер Асен Василев, на транспортния министър Николай Събев и към вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Заедно със свои колеги е подписвал като вносител предложения за промени в Закона да държавния бюджет и още няколко законопроекта.

В национален ефир народният представител се появи преди няколко дни - за да разкаже за една нова идея на "Продължаваме промяната" и правителството, предложена на вниманието и на социалните партньори в Съвета за тристранно сътрудничество. Идеята "бонус - донос" е държавата да дава бонус на гражданите, които сигнализират НАП за укриване на данъци и осигуровки от други граждани или юридически лица. Предложението е всеки, който допринесе за разкриване на на укрити данъци и осигуровки да получи 10% от събраната от бюджета сума в резултат на сигнала му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024