10% бонус, ако подадете полезен сигнал на НАП за неплатени данъци

Правителството предлага от 2023 г. да бъде има бонус за всеки гражданин и фирма, който подадат сигнал и помогнат на данъчните с информация да установят укрити данъци и осигуровки. Бонусът ще е в размер на 10% от укритите приходи и ще се дава, след като сумите постъпят в държавния бюджет, потвърди пред Нова Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

За целта трябва да се внесат изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. По думите на Митев този проектозакон е част от логиката на обсъжданите мерки за справяне с последствията от инфлацията по линия на по-високи приходи в държавата.

Желанието е българските граждани да се ангажират със събираемостта, каза Митев. Мярката е била представена на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а българските фирми, участвали в него, са се изказали "много ласкаво" за идеята и са я подкрепили, тъй като "всички виждат ползите от това да има по-голяма събираемост".

Народният представител от "Продължаваме промяната" очерта няколко хипотези: първата е за анонимност при подаването на сигнала, а втората е за отговорност при даването на фалшиви сигнали. При 3 сигнала без резултат ще има финансова санкция за подаващия ги, обясни депутатът. Уточни, че става дума за законопроект, който трябва да мине и през обществено обсъждане.

Обмисля се 3 000 лева да е минималният праг за подаване на сигнал, а един месец, след като постъпят данъците в държавния бюджет, 10% ще се връщат към човека, който е предупредил институциите.

Стремим се да има едно равенство в българското общество - знаем, че има бизнеси, в които всички работят на минимална заплата, а се борят с конкуренти, в които всичко е прозрачно, добави Митев.

Основните опасения от подобен тип стимули за сигнали е да не се стигне до затрупване на данъчната администрация. В момента НАП извършва проверки и ревизии по точно определени алгоритми, припомня "Сега" - данъчните извършват редовни проверки по прихващане и възстановяване на ДДС, проверки за съпоставка на доходи с имущества, както и ежегодно и тематични проверки на различни рискови групи.

През 2021 г. е имало нарочни проверки за хора с отчетени "значими материални запаси" на фона на извършваната от тях дейност, проверки на граждани, придобивали скъпи имоти в определен ценови диапазон, проверки на касови наличности, проверки на физически лица с имоти в Дубай, ревизии на собственици на скъпи коли, проверки по закона за хазарта.

От отчета на НАП става ясно, че за 2021 г. данъчните са установили 916 068 000 лв. допълнителни задължения след ревизии, като 11,3 млн. лв. са установените невнесени осигурителни вноски. 33% от ревизионните актове са обжалвани, пише още "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023