Правителството предлага от 2023 г. да бъде има бонус за всеки гражданин и фирма, който подадат сигнал и помогнат на данъчните с информация да установят укрити данъци и осигуровки. Бонусът ще е в размер на 10% от укритите приходи и ще се дава, след като сумите постъпят в държавния бюджет, потвърди пред Нова Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

За целта трябва да се внесат изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. По думите на Митев този проектозакон е част от логиката на обсъжданите мерки за справяне с последствията от инфлацията по линия на по-високи приходи в държавата.

Желанието е българските граждани да се ангажират със събираемостта, каза Митев. Мярката е била представена на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а българските фирми, участвали в него, са се изказали "много ласкаво" за идеята и са я подкрепили, тъй като "всички виждат ползите от това да има по-голяма събираемост".

Народният представител от "Продължаваме промяната" очерта няколко хипотези: първата е за анонимност при подаването на сигнала, а втората е за отговорност при даването на фалшиви сигнали. При 3 сигнала без резултат ще има финансова санкция за подаващия ги, обясни депутатът. Уточни, че става дума за законопроект, който трябва да мине и през обществено обсъждане.

Обмисля се 3 000 лева да е минималният праг за подаване на сигнал, а един месец, след като постъпят данъците в държавния бюджет, 10% ще се връщат към човека, който е предупредил институциите.

Стремим се да има едно равенство в българското общество - знаем, че има бизнеси, в които всички работят на минимална заплата, а се борят с конкуренти, в които всичко е прозрачно, добави Митев.

Основните опасения от подобен тип стимули за сигнали е да не се стигне до затрупване на данъчната администрация. В момента НАП извършва проверки и ревизии по точно определени алгоритми, припомня "Сега" - данъчните извършват редовни проверки по прихващане и възстановяване на ДДС, проверки за съпоставка на доходи с имущества, както и ежегодно и тематични проверки на различни рискови групи.

През 2021 г. е имало нарочни проверки за хора с отчетени "значими материални запаси" на фона на извършваната от тях дейност, проверки на граждани, придобивали скъпи имоти в определен ценови диапазон, проверки на касови наличности, проверки на физически лица с имоти в Дубай, ревизии на собственици на скъпи коли, проверки по закона за хазарта.

От отчета на НАП става ясно, че за 2021 г. данъчните са установили 916 068 000 лв. допълнителни задължения след ревизии, като 11,3 млн. лв. са установените невнесени осигурителни вноски. 33% от ревизионните актове са обжалвани, пише още "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо