Депутатите подкрепиха Украйна за НАТО и ѝ обещаха сделка за реакторите от АЕЦ "Белене" (Обновена) Снимка: © Screenshot

Само в рамките на един ден парламентът прие няколко решения, подкрепящи Украйна - които доведоха до битка на ценности между БСП и "Възраждане" и останалите политически формации.

Със 157 гласа "за" народните представители приеха проектодекларация, с която изразяват подкрепата си за приемането на Украйна в НАТО. Декларацията е внесена от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС и "Има такъв народ" и с нея се настоява България да продължи да оказва политическа, финансова, хуманитарна, военна, военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на Украйна. Възлага се и на правителството да представи позицията на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

По-рано депутатите гласуваха и по друга точка, свързана с Украйна. Те решиха България да води преговори с Киев за продажбата на руските реактори за АЕЦ "Белене". В подкрепа на предложението гласуваха 155 народни представители, а против гласуваха депутатите от БСП и "Възраждане".

С решението се дава мандат на министъра на енергетиката Румен Радев, който да проведе преговори с Украйна за продажба на двата реактора, купени за АЕЦ "Белене" от България след загубен арбитраж от продавача - руската "Росатом". Това трябва да се случи в срок до 60 дни, а при успех евентуалната продажна цена трябва да е не по-ниска от платеното за оборудването.

Реакторите за "Белене" и съпътстващото ги оборудване бяха купени от България за около 1,76 млрд. лв. от руската държавна компани "Атомстройекспорт" през 2016 г.

Приетото предложение беше включено в извънредна точка от дневния ред на Народното събрание и идва на фона на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България. То беше внесено в парламента едва във вторник от депутатите на ГЕБР, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС, а само ден по-късно беше прието и от парламентарната комисия по енергетика.

Малко преди гласуването в парламента, Европейската комисия излезе с позиция, в която подкрепя възможността Украйна да купи българските ядрени реактори, като това може да стане и с европейски средства.

Междувременно украинският президент се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, като двете страни след това подписаха декларацията за подкрепа за членството на Украйна в ЕС и НАТО, както и меморандум в сферата на енергетиката

"Темите сигурност и отбрана бяха акцент на съвместната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленський. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ”, заяви след срещата Габриел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024