Разговор за саздърма, секти и приета оставка. Вторият ден на 50-ия парламент Снимка: © Screenshot

Два скандала и само час работа. Така изглеждаше новото 50-то Народно събрание в петък.

Единодушно с 225 гласа „За“ депутатите гласуваха оставката на Христо Иванов като депутат от 50-то Народно събрание.

Това беше и първата точка в дневния ред на парламента във второто му заседание, след като първото продължи два дни - до избора на Рая Назарян (ГЕРБ) за председател на НС.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ използва трибуната, за да отправи груби нападки срещу оттеглилия се лидер на „Да, България“.

„Много е хубаво, че 50-ото НС ще започне с нещо полезно, а именно да махне Христо Иванов, защото заради неговата фиксация направихме конституцията на саздърма,“ заяви Йорданов.

В отговор Божидар Божанов от ПП-ДБ припомни, че Съветът на Европа вече е оценил променената конституция като добра. Смятам,“ че Съветът на Европа е по-компетентен от Тошко Йорданов."

Христо Иванов системно се опитваше да реши политическата криза в последните години, както виждаме все още не е успял. Той пое своята отговорност, което е достойно поведение, което не виждаме напоследък от вас,“ заяви още Божанов.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков благодари на Христо Иванов за работата и диалогичността му.

„Ако всеки депутат направи промяна от ранга на тази, която Христо Иванов направи, България ще бъде друга. Искам да да му благодаря за работата и за самокртиката, която много от присъстващите тук не проявяват,“ каза Кирил Петков.

Самият Христо Иванов не присъства в залата.

Ден след изборите 2 в 1 и слабия резултат на ПП-ДБ на тях, Иванов подаде оставка като лидер на „Да, България“, която е част от ДБ, и обяви, че няма да бъде депутат в 50-ото НС.

Втората точка от дневния ред на депутатите беше изборът на ръководство и състав на комисията, която да предложи промени в правилника за работата на парламента. Това е рутинна процедура - всяко ново Народнто събрание започва така.

За председател беше избрана Анна Александрова от ГЕРБ-СДС. За нея гласуваха още ДПС, както и депутатите от "Величие". Позицията на най-малката партия предизвика спор с "Възраждане".

"Благодарение на техни "величества" избрахте заедно с ДПС и с ГЕРБ председател на комисията. Да кажа на най-видния подполковник, че той седна току-що в скута на Пеевски и го обслужи, да знае," разгневи се Цончо Ганев от "Възраждане".

По думите му "Величие" били секта и "ние, православните християни, сектанти като вас не искаме."

В отговор Виктория Василева от "Величие" го призова да не влиза в ролята на морален коректив. Тя нямаше право да вземе думата, но председателката на НС Рая Назарян не взе отношение във вербалната престрелка между двете партии.

След гласуването и на двете точки, в рамките на около час, парламентът приключи работа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024