Депутатите отхвърлиха декларацията на ПП и обрекоха кабинет с втория мандат Снимка: © Screenshot

Редовно правителство с мандата на "Продължаваме промяната" очаквано няма да има. Кандидат-премиерът от партията проф. Николай Денков ще върне мандата на президента Румен Радев неизпълнен в понеделник.

Без дебати и с 84 гласа "против" парламентът отхвърли декларацията, предложена от ПП за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание. Отхвърлянето на управленската декларация предопредели, че кабинет с втория мандат няма бъде предложен. Николай Денков обяви предварително още преди дни, че ако предложеният документ не събере необходимото мнозинство, ще върне мандата за съставяне на правителство неизпълнен.

В подкрепа на декларацията гласуваха единствено депутатите от партията мандатоносител и "Демократична България", а от БСП и "Български възход" гласуваха с "въздържал се".

От пленарната трибуна Денков заяви, че има два начина да се търси парламентарно мнозинство - чрез обединяване около общи цели и задачи или чрез раздаване на постове.

"Ние решихме да използваме първия, но се оказа, че тази зала изобщо не е готова да се включи в дискусията за приоритети на България през следващите години", каза той.

От ГЕРБ атакуваха изобщо внасянето на декларацията в дневния ред на парламента.

"Нека да не губим времето на парламента с подобни дейности. Тази декларация беше гласувана като нещо между другото и поради тази причина на този втори мандат ще се гледа като нещо между другото", изтъкна Тома Биков.

Депутатът от ГЕРБ призова "Продължаваме промяната" час по-скоро да върне мандата, за да може "да не губим времето на хората" и да се премине към връчването на третия мандат, чрез който, според Биков, може да се направи "нещо по-съществено".

От парламентарната трибуна говориха и съпредседателите на партията мандатоносител. Кирил Петков повтори приоритетите, включени в програмата, и изтъкна, че щом парламентът не може да се обедини около основни задачи, то "наистина трябва да се запитаме каква е нашата работа тук".

"Тази управленска визия е доста ясна. Но това, което чухме от колегите от ГЕРБ е, че тях не не ги интересува визията. Интересува ги да седнат главатарите и да се разберат за постовете, защото това е начинът, по който те водят политика. Но това не е начинът, по който ние я правим", каза още и Асен Василев.

С провала на управленската декларацията се провалят и опитите за съставяне на редовно правителство с втория мандат. От "Продължаваме промяната" обясниха, че няма да предлагат структура на Министерски съвет без да имат необходимото мнозинство.

След като проф. Денков върне празната папката с мандата, президентът Румен Радев трябва да даде начало за третите опити за съставяне на редовен кабинет. Държавният глава трябва да избере парламентарната група, на която да довери последния опит за съставяне на редовно правителство в рамките на действащото Народно събрание. В Конституцията няма срокове, които да задължават Радев кога да направи това. Която и партия да избере, вероятността за съставяне на кабинет е малка.

Ако и третият опит се провали - президентът трябва с указ да разпусне Народното събрание и да насрочи нови предсрочни избори в рамките на 2 месеца от датата, от която 48-ия парламент спира да работи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023