Депутатите одобриха споразумението със САЩ за нови ядрени мощности

С голямо мнозинство и почти без дебати депутатите приеха окончателно споразумението за сътрудничество между България и САЩ за изграждане на два нови блока в "АЕЦ Козлодуй".

Преди гласуването единствено представителите на "Възраждане" и БСП взеха думата, но разисквания на практика нямаше.

В крайна сметка общо 161 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ и ИТН подкрепиха предложението. Четиримата независими и трима от ПП-ДБ гласуваха с "въздържал се", а против бяха “Възраждане”, БСП, както и двама от ПП-ДБ.

В края на февруари с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН беше решено преговорите за строеж на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" да бъдат само с един кандидат - южнокорейската компания "Хюндай". Тя беше посочена като единствен кандидат от петте компании, проявили интерес да строят новите блокове, който отговаря на поставените технически и финансови условия. Преговорите трябва да приключат до 15 април.

С решение на Народното събрание новите ядрени блокове трябва да се построят по технологията АР-1000 на компанията "Уестингхаус". Американското дружество подписа през април миналатата година договор с проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" за предварителни инженерни дейности за изграждане на 7-и блок с такъв реактор.

Към момента "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" е провела процедура по събиране на заявления за интерес от строител, който да създаде консорциум с "Уестингхаус" за изграждането на реактора.

Общата мощност на двата нови енергоблока ще е 2300 мегавата, а избраната технология на реакторите е уникална в света - позволява мощността на реакторите да се променя два пъти в много кратък срок.

Реактори от това поколение все още има само в САЩ и Китай. България може да стане първата европейска страна,в която да заработят подобни ядрени мощности.

Правителството одобри строежа на 2 нови блока в АЕЦ "Козлодуй" до 2033 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024