Депутатите приеха с голямо мнозинство купуването на още 8 изтребителя F-16 Снимка: © Screenshot

Със 162 гласа "за" Народното събрание прие предложения нов инвестиционен разход за купуването на нови осем бойни самолета F-16 Block 70 на стойност от 2,6 млрд. лв.

"Против" гласуваха 49 депутати. Това бяха представителите на БСП, "Възраждане" и един депутат от "Продължаваме промяната", а други 10 депутати от тяхната парламентарна група се въздържаха.

Това е вторият етап от инвестицията в превъоръжаване на Военновъздушните сили, който беше заложен още при одобрението на покупката на първите 8 американски бойни самолета. Сумата от 2,6 млрд. лв. този път ще бъде изплатена в рамките на 10 години. Разсроченото плащане при първата сделка не беше възможно, защото тогава България нямаше история в покупката на въоръжение от САЩ.

Днешното заседание на Народното събрание по темата премина без особени изненади, но в спорове. Депутатът от БСП Румен Гечев изнесе от трибуната саркастична реч за това, че доставката на допълнителните самолети ще се забави и така „в небето над България ще летят само гарвани и чужди самолети".

"Днес има някакво съвпадение. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат”, каза Гечев. (Доставката на първите 8 самолета ще се забави до 2025 г., като от компанията производител "Локхийд Мартин" обясниха това със затруднения, породени от пандемията от COVID-19 - б.р.)

Той обвини НАТО и САЩ, че се опитват да ликвидират българската авиация. Според него американският доставчик иска „да подпишем празен чек“, като не посочва цената на услугите и резервните части.

От своя страна депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев каза, че българската армия се намира в състояние от 1989 г., тъй като не е модернизирана и не разполага със самолети. По тази причина тя има нужда от новите изтребители.

"Ние имаме задължение не само към обществото и сигурността на страната, ние имаме задължение към хората в българската армия да осигурим тези самолети. Те дори са под минимума, който е нужен за нормалното функциониране на военновъздушните сили“, заяви Мирчев.

"Възраждане" не изневери и този път на познатата си позиция и многократно подчерта, че закупуването на тези самолети щяло да позволи на чужди сили да участват в отбраната на България. Те отправиха и критики към левицата, като ги обвиниха, че техни депутати говорят едно, а после гласуват друго. Думите им са по повод депутата от БСП Явор Божанков, който вчера напусна пленарната зала преди гласуването за военна помощ.

От ГЕРБ застанаха на позиция, че ако парламентът не одобри проекта, страната може да изгуби възможността за придобиване на ново модерно въоръжение.

С приетото решение общо 16-те самолета трябва да оформят една ескадрила за българските Военновъздушни сили. В проекта има предвидени и три проектодоговора - за самите самолети, за авиационни управляеми ракети и за многофункционална система за разпределяне на информацията.

Гласуването на проекта за инвестиционния разход от Народното събрание отваря вратата за подписването на новия договор с "Локхийд Мартин", САЩ. Служебното правителство дори одобри предварително този акт, за да може да пристъпи съм него веднага след решението на парламента. Причината за това е, че офертата на американския производител в обявените параметри и цени важи до 15 декември 2022 г.

След като предложението беше прието, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов благодари на депутатите. Той обаче подчерта, че вече поръчаните 8 американски самолета няма да са достатъчни за носенето на бойно дежурство и намекна, че страната ще трябва да търси нови решения за периода, когато руските МиГ-29 няма да могат да летят - което ще се случи до 2023 г. Служебният кабинет вече обяви, че търси заместващи самолети, като отново едно от писмата за оферта бе изпратено към Швеция, която произвежда изтребители "Грипен".

Президентът Румен Радев съобщи, че служебният му кабинет преговаря за закупуването на нови изстребители Кабинетът на Радев преговаря за закупуването на изтребители втора ръка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024