Депутатите приеха с голямо мнозинство купуването на още 8 изтребителя F-16 Снимка: © Screenshot

Със 162 гласа "за" Народното събрание прие предложения нов инвестиционен разход за купуването на нови осем бойни самолета F-16 Block 70 на стойност от 2,6 млрд. лв.

"Против" гласуваха 49 депутати. Това бяха представителите на БСП, "Възраждане" и един депутат от "Продължаваме промяната", а други 10 депутати от тяхната парламентарна група се въздържаха.

Това е вторият етап от инвестицията в превъоръжаване на Военновъздушните сили, който беше заложен още при одобрението на покупката на първите 8 американски бойни самолета. Сумата от 2,6 млрд. лв. този път ще бъде изплатена в рамките на 10 години. Разсроченото плащане при първата сделка не беше възможно, защото тогава България нямаше история в покупката на въоръжение от САЩ.

Днешното заседание на Народното събрание по темата премина без особени изненади, но в спорове. Депутатът от БСП Румен Гечев изнесе от трибуната саркастична реч за това, че доставката на допълнителните самолети ще се забави и така „в небето над България ще летят само гарвани и чужди самолети".

"Днес има някакво съвпадение. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат”, каза Гечев. (Доставката на първите 8 самолета ще се забави до 2025 г., като от компанията производител "Локхийд Мартин" обясниха това със затруднения, породени от пандемията от COVID-19 - б.р.)

Той обвини НАТО и САЩ, че се опитват да ликвидират българската авиация. Според него американският доставчик иска „да подпишем празен чек“, като не посочва цената на услугите и резервните части.

От своя страна депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев каза, че българската армия се намира в състояние от 1989 г., тъй като не е модернизирана и не разполага със самолети. По тази причина тя има нужда от новите изтребители.

"Ние имаме задължение не само към обществото и сигурността на страната, ние имаме задължение към хората в българската армия да осигурим тези самолети. Те дори са под минимума, който е нужен за нормалното функциониране на военновъздушните сили“, заяви Мирчев.

"Възраждане" не изневери и този път на познатата си позиция и многократно подчерта, че закупуването на тези самолети щяло да позволи на чужди сили да участват в отбраната на България. Те отправиха и критики към левицата, като ги обвиниха, че техни депутати говорят едно, а после гласуват друго. Думите им са по повод депутата от БСП Явор Божанков, който вчера напусна пленарната зала преди гласуването за военна помощ.

От ГЕРБ застанаха на позиция, че ако парламентът не одобри проекта, страната може да изгуби възможността за придобиване на ново модерно въоръжение.

С приетото решение общо 16-те самолета трябва да оформят една ескадрила за българските Военновъздушни сили. В проекта има предвидени и три проектодоговора - за самите самолети, за авиационни управляеми ракети и за многофункционална система за разпределяне на информацията.

Гласуването на проекта за инвестиционния разход от Народното събрание отваря вратата за подписването на новия договор с "Локхийд Мартин", САЩ. Служебното правителство дори одобри предварително този акт, за да може да пристъпи съм него веднага след решението на парламента. Причината за това е, че офертата на американския производител в обявените параметри и цени важи до 15 декември 2022 г.

След като предложението беше прието, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов благодари на депутатите. Той обаче подчерта, че вече поръчаните 8 американски самолета няма да са достатъчни за носенето на бойно дежурство и намекна, че страната ще трябва да търси нови решения за периода, когато руските МиГ-29 няма да могат да летят - което ще се случи до 2023 г. Служебният кабинет вече обяви, че търси заместващи самолети, като отново едно от писмата за оферта бе изпратено към Швеция, която произвежда изтребители "Грипен".

Президентът Румен Радев съобщи, че служебният му кабинет преговаря за закупуването на нови изстребители Кабинетът на Радев преговаря за закупуването на изтребители втора ръка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022