Депутатите приеха с голямо мнозинство купуването на още 8 изтребителя F-16 Снимка: © Screenshot

Със 162 гласа "за" Народното събрание прие предложения нов инвестиционен разход за купуването на нови осем бойни самолета F-16 Block 70 на стойност от 2,6 млрд. лв.

"Против" гласуваха 49 депутати. Това бяха представителите на БСП, "Възраждане" и един депутат от "Продължаваме промяната", а други 10 депутати от тяхната парламентарна група се въздържаха.

Това е вторият етап от инвестицията в превъоръжаване на Военновъздушните сили, който беше заложен още при одобрението на покупката на първите 8 американски бойни самолета. Сумата от 2,6 млрд. лв. този път ще бъде изплатена в рамките на 10 години. Разсроченото плащане при първата сделка не беше възможно, защото тогава България нямаше история в покупката на въоръжение от САЩ.

Днешното заседание на Народното събрание по темата премина без особени изненади, но в спорове. Депутатът от БСП Румен Гечев изнесе от трибуната саркастична реч за това, че доставката на допълнителните самолети ще се забави и така „в небето над България ще летят само гарвани и чужди самолети".

"Днес има някакво съвпадение. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат”, каза Гечев. (Доставката на първите 8 самолета ще се забави до 2025 г., като от компанията производител "Локхийд Мартин" обясниха това със затруднения, породени от пандемията от COVID-19 - б.р.)

Той обвини НАТО и САЩ, че се опитват да ликвидират българската авиация. Според него американският доставчик иска „да подпишем празен чек“, като не посочва цената на услугите и резервните части.

От своя страна депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев каза, че българската армия се намира в състояние от 1989 г., тъй като не е модернизирана и не разполага със самолети. По тази причина тя има нужда от новите изтребители.

"Ние имаме задължение не само към обществото и сигурността на страната, ние имаме задължение към хората в българската армия да осигурим тези самолети. Те дори са под минимума, който е нужен за нормалното функциониране на военновъздушните сили“, заяви Мирчев.

"Възраждане" не изневери и този път на познатата си позиция и многократно подчерта, че закупуването на тези самолети щяло да позволи на чужди сили да участват в отбраната на България. Те отправиха и критики към левицата, като ги обвиниха, че техни депутати говорят едно, а после гласуват друго. Думите им са по повод депутата от БСП Явор Божанков, който вчера напусна пленарната зала преди гласуването за военна помощ.

От ГЕРБ застанаха на позиция, че ако парламентът не одобри проекта, страната може да изгуби възможността за придобиване на ново модерно въоръжение.

С приетото решение общо 16-те самолета трябва да оформят една ескадрила за българските Военновъздушни сили. В проекта има предвидени и три проектодоговора - за самите самолети, за авиационни управляеми ракети и за многофункционална система за разпределяне на информацията.

Гласуването на проекта за инвестиционния разход от Народното събрание отваря вратата за подписването на новия договор с "Локхийд Мартин", САЩ. Служебното правителство дори одобри предварително този акт, за да може да пристъпи съм него веднага след решението на парламента. Причината за това е, че офертата на американския производител в обявените параметри и цени важи до 15 декември 2022 г.

След като предложението беше прието, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов благодари на депутатите. Той обаче подчерта, че вече поръчаните 8 американски самолета няма да са достатъчни за носенето на бойно дежурство и намекна, че страната ще трябва да търси нови решения за периода, когато руските МиГ-29 няма да могат да летят - което ще се случи до 2023 г. Служебният кабинет вече обяви, че търси заместващи самолети, като отново едно от писмата за оферта бе изпратено към Швеция, която произвежда изтребители "Грипен".

Президентът Румен Радев съобщи, че служебният му кабинет преговаря за закупуването на нови изстребители Кабинетът на Радев преговаря за закупуването на изтребители втора ръка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024