Кабинет с първия мандат няма да има. Шансът е с трети мандат: с Габровски и при подкрепа от БСП

Ако не виждате контролата за звука, с десен бутон на мишката дайте "Показване на всички контроли"/"Show All Controls"


12:10 ч. Депутатите отхвърлиха проектокабинета "Габровски", предложен от ГЕРБ-СДС. Само от партията мандатоносител, ДПС и "Български възход" подкрепиха предложението проф. Габровски да бъде избран за премиер.

Общо 238 народни представители дадоха своя глас - 113 гласуваха "за", а 125 бяха "против". При това положение гласуване за състав на правителство нямаше, тъй като не беше избран министър-предскедател.

Макар правителството с първия мандат да се провали, партиите очертаха контурите на бъдещия кабинет, като дадоха множество знаци как може да изглежда бъдещото правителство.

Възможно е то бъде съставено с третия мандат, като начело отново да застане проф. Николай Габровски. Знак за това даде Стефан Янев от "Български възход", който обяви, че партията му одобрява кандидатурата на Габровски за премиер, но не и състава на Министерския съвет.

Подобно правителство обаче може да е възможно единствено и с подкрепата на БСП, която по-рано обяви, че вижда възможност за правителство, съставено с втория или третия мандат. От левицата не дадоха обяснение в какъв точно формат ще бъде реализирано то.

Минути преди вота, Николай Габровски заяви, че е "силно обезпокоен" от развоя на събитията. Той отправи молба към депутатите "да надскочат тяснопартийния интерес" и да гласуват в подкрепа на кабинета му.

"Ако ние нямаме правителство, това означава, че ще губим пари по Плана за възстановяване, по европейските програми, най-вероятно няма да влезем в еврозоната и ние ще подложим на изпитание нашата геополитическа ориентация. Умолявам ви обърнете се към разума си", апелира Габровски.

Молбата му обаче не доведе до резултат - поне що се отнася до първия мандат. Предстои връчването на втори мандат на следващата по големина партия. Това е „Продължаваме промяната“, които по-рано обявиха идеи за кабинет на малцинството, но засега и тези условия няма как да бъдат изпълнени. Това означава, че вероятно ще се стигне до представяне на последен мандат на по-малка парламентарна група, избрана от Румен Радев.

Вижте акцентите от дненшните дебати:

11:05 ч. "Български възход" ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Николай Габровски, но ще гласува "против" предложения състав на Министерски съвет. Това обяви от пленарната трибуна лидерът на партията Стефан Янев.

Той поздрави ГЕРБ-СДС за номинацията на Габровски и я определи като "знак на отвореност към гражданското общество", но не одобри "кадровото участие" в проектокабинета.

10:35 ч. И "Демократична България" повтори позицията си, че няма да подкрепи кабинета. От пленарната трибуна съпредседателят на партията Христо Иванов се обърна към кандидата за премиер на ГЕРБ Николай Габровски и подчерта, че той е дошъл на политическия терен в момент, в който "политическата ситема е болна"

"За съжаление, вашата кандидатура не върви с ясна диагноза. Какво е заболяването в дълбочина. Не върви и с лечение. И затова ние не можем да видим в нея нещо, което заслужава да бъде подкрепено", каза Иванов.

10:20 ч. БСП също отказа подкрепа за правителството на Николай Габровски. Позицията на левицата беше повторена от председателя на партията Корнелия Нинова, която обяви, че ще продължат борбата с модела на "паралелната държава", започнат, по думите ѝ, от ГЕРБ.

"Имаме две задачи и две възможности - да продължи борбата с паралелната държава, както и страната да бъде преведена през кризите", коментира Нинова.

Тя видя възможност за подкрепа на кабинет, съставен с втория или третия мандат.

10:15 ч. Независимият депутат Явор Божанков, който миналата седмциа беше изключен от парламентарната група на БСП, няма да подкрепи проектокабинета. По думите му в стаята има слон, а "вносителят на този кабинет не искат да говорят за него".

Той определи усилията на ГЕРБ за кабинет като "една романтична история, на която едва ли някой вярва".

"Аз смятам. че този кабинет не може да бъде подкрепен въпреки добрите усилия, които са положени и добрите качества на някои от предложените министри", подчерта Божанков.

10:00 ч. ДПС ще подкрепи проектокабинета "Габровски". Това обяви от пленарната трибуна председателят на парламентарната група Мустафа Карадайъ.

Той определи днешния ден като "съдбоносен за бъдещето" на България на фона на икономическата криза и войната. Карадайъ не одобрява идеята за предсрочни избори, тъй като, според него, те ще възпроизведат същата ситуация, в която се намира парламентът сега.

Председателят на ПГ на ДПС обясни подкрепата на неговата партия към кабинета с това, че ще "направят компромис", за да "не изпуснем шанса да спасим държавата си"

09:45 Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" видя в предложения проектокабинет "параван, зад който се крият интереси". Според него той не може да носи политическа отговорност, а най-големият му приоритет са местните избори.

"Преди една година се формира правителство на промяната. Вие, колеги от ГЕРБ свалихте това правителство в условията на война и икономическа криза", заяви Гюров.

Той обяви, че "Продължаваме промяната" няма да подкрепят правителството, излъчено с мандата на ГЕРБ, но са готови да гласуват отделни политики, които считат за важни.

09:30 ч. Десислава Атанасова от ГЕРБ определи кандидатурата на Николай Габровски за премиер като "най-достойна" и подчерта, че предложените от него хора са "уважавани фигури с богати биографии". По думите ѝ предложеният кабинет "надхвърля партийните, политическите и идеологически пристрастия"

"В настоящата ситуация бг полит елит не е в състояние да излъчи стандартно, коалиционно или еднопартийно правителство. Единствената възможност за стабилизиране на българската държава е излъчването на правителство с програма, ясни приоритети и макс широка подкрепа от няколко политически сили", заяви Атанасова.

09:10 ч. Дебатите започнаха при 228 регистрирани депутати и спекулациите през изминалите дни, че кабинетът може да мине с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" заради по-малък брой присъстващи няма да се оправдаят.

В залата отсъстват само 12 души, като те са от различни парламентарни групи както от ПП и ДБ, така и от ДПС и "Български възход". На работа дойде и Делян Пеевски, който се явява в парламента само за "по-важни" събития.

За да бъде приет кабинетът "Габровски" не е нужно абсолютно мнозинство от 121 гласа, а само 50 плюс един от присъстващите.

07:30 ч. Депутати ще гласуват днес дали да подкрепят проектокабинета, излъчен с първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Начело на предложеното правителство застава проф. Николай Габровски като кандидат за министър-председател. В състава на кабинета влизат и кадри на Тройната коалиция, на ГЕРБ, както и министри на президента Румен Радев. Пълният списък с имената беше обявен в понеделник.

Служебният премиер Гълъб Донев видя в кандидат-министрите екип от „професионалисти“ и призова проектокабинетът да бъде гласуван „час по-скоро“.

Съдбата му обаче към момента изглежда предначертана. От „Продължаваме промяната“, „Възраждане“, БСП и „Демократична България“ вече заявиха, че няма да подкрепят проекта „Габровски“. А решението на ДПС и „Български възход“ ще стане ясно едва по време на гласуването, но дори и с тяхната подкрепа ГЕРБ няма как да събере 121 депутатски мандата.

Макар първият мандат да изглежда обречен, той може да се окаже тест за доверие в евентуалното трето "действие" в конституционната процедура.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Военни издирват останките от китайския шпионски балон

Републиканците критикуват администрацията на Байдън за "закъснялата" реакция

08:40 - 06.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023