Проектокабинетът на ГЕРБ: Екс-министри от Тройната коалиция за вицепремиери, Николай Павлов - в енергетиката Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев прие номинирания за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски, след като срокът за изпълнението на първия мандат изтече.

Габровски се срещна с държавния глава в 10:30 ч. в понеделник, като представи и състава на проектокабинет.

Най-силно впечатление направи предложението за двама бивши членове на кабинета "Станишев" (Тройната коалиция) за вицепремиери, както и кандидатурата на Николай Павлов за министър на енергетиката.

Павлов беше уволнен като директор на "Булгаргаз" през януари 2022 г. от правителството на Кирил Петков.

Кои са предложенията за министри (списъкът се допълва):

 • Малина Крумова - вицепремиер по управление на европейсите средства - тя беше служебен вицепремиер при първия кабинет на Румен Радев, по-късно остана и при кабинета "Борисов 3" като зам.-министър
 • Миглена Тачева - вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието - бивш правосъден министър в кабинета "Станишев" от квотата на НДСВ; в момента е директор на Националния институт по правосъдие.
 • Меглена Плугчиева- вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите - бивш вицепремиер в кабинета "Станишев" от квотата на БСП, в момента е посланик на България в Черна гора.
 • Маринела Петрова - министър на финансите - бивш заместник-министър при Кирил Ананиев
 • Благородна Макева - министър на вътрешните работи - до 2021 г. е заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“
 • ген. Атанас Запрянов - министър на отбраната - бивш зам.-министър на отбраната в кабинета "Борисов 2", бил е началник на Военната академия и зам.-началник на Генералния щаб на Българската армия
 • Драгомир Заков - министър на външните работи - бивш министър на отбраната в кабинета "Петков" след отстраняването на Стефан Янев; бивш посланик на България в НАТО.
 • Мартин Дановски - министър на икономиката и индустрията - бивш съветник на Томислав Дончев, до март 2022 г. е председател на Държавната агенция за научни изследвания и иновации. Преди това участва в създаването на Фонда на фондовете.
 • Добромир Симидчиев - министър на регионалното развитие и благоустройството - бивш зам.-регионален министър от 2011-2014 г. (при "Борисов 1" и "Орешарски")
 • Прошко Прошков - министър на транспорта и съобщенията - той е бивш кадър на ДСБ и бивш районен кмет на "Лозенец", по-късно мина към Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева, а в момента е общински съветник на ГЕРБ в столичния СОС.
 • Събина Събева - министър на труда и социалната политика
 • д-р Благомир Здравков - министър на здравеопазването - директор на Болницата по детски болести "Иван Митев"
 • Славчо Томов - министър на образованието и науката - бивш ректор на Медицинския университет в Плевен
 • Ириней Константинов - министър на културата - известен актьор и директор на общинския Театър София
 • Васил Грудев - министър на земеделието, храните и горите - в момента е шеф на ДФ "Земеделие", бивш служебен министър на земеделието в кабинета "Близнашки", зам.-министър в МЗХ при втория кабинет "Боирсов"
 • Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа - изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България
 • Красимир Симонски - министър на електронното управление - бивш зам.-шеф на Държавна агенция „Електронно управление“, която по-късно беше преобразувана в Министерството на електронното управление
 • Николай Павлов - министър на енергетиката- бивш директор на "Булгаргаз"
 • Мартин Захариев - министър на туризма - медиен издател, бивш депутат от БСП (2013-2014), зам.-председател на Националния борд по туризъм
 • Борил Кръстев - министър на младежта и спорта - съпруг на Стойка Кръстева, бивш кандидат-депутат от ГЕРБ

Въпреки че мнозинство зад евентуалното предложение за правителство все още няма, в ГЕРБ не са се отказали от идеята да подложат състава на гласуване в пленарната зала на 48 Народно събрание.

 • Четири партии твърдо заявяват, че няма да го подкрепят - "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Възраждане".
 • Дори с гласовете на ДПС и "Български възход" ГЕРБ няма как да събере 121 депутатски мандата.

Очаква се вотът да бъде внесен в дневния ред на парламента за сряда или четвъртък, според информация на БНР.

Първият мандат изглежда обречен, но в същото време може да се окаже тест за доверие в евентуалното трето "действие" в конституционната процедура.

 • Ако ГЕРБ не събере мнозинство, вторият мандат ще се падне на "Продължаваме промяната" - техните условия за кабинет на малцинството засега не се изпълняват, т.е. вероятно ще се стигне до представяне на последен мандат на по-малка парламентарна група, избрана от Румен Радев.

Николай Габровски не отрече възможността да приеме нова номинация за премиерското място, ако бъдат изпълнени няколко условия.

Бойко Борисов също постави изискване при трети мандат да се подложи на гласуване същият проектокабинет, който неврохирургът би трябвало да представи в понеделник.

радомир чолаков, герб Преди връщането на мандата: ГЕРБ заговори за подкрепа от ДПС и министър на Кирил Петков в проектокабинета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023