Преди връщането на мандата: ГЕРБ заговори за подкрепа от ДПС и министър на Кирил Петков в проектокабинета

Бивш министър от кабинета "Петков" може да се появи в папката с проектокабинет, която номинираният от ГЕРБ кандидат-премиер проф. Николай Габровски ще върне в понеделник на президента Румен Радев. А съставът на Министерски съвет, който Габровски ще представи, може да получи подкрепа от ДПС в пленарната зала.

Това са анонсите, дошли от представители на ГЕРБ в лицето на депутатите Делян Добрев и Радомир Чолаков през телевизионния ефир в неделя. Това става ден преди връщането на мандата в понеделник в 10,30 ч., когато всички имена ще станат известни. От ГЕРБ вече заявиха, че проектокабинет ще бъде предложен. Очаква се гласуването в Народното събрание да е в сряда.

"Заподозреният" бивш министър е Драгомир Заков. Дипломатът зае поста в Министерството на отбраната по времето на Кирил Петков след отстраняването на Стефан Янев. Името му се появи първо в публикации, а в интервю за бТВ Делян Добрев не отрече възможността. Предположението е, че Заков би оглавил Министерството на външните работи. А от ГЕРБ твърдят, че номинираният премиер има свобода да избере екипа си - според твърденията на мандатоносителя.

Добрев се застрахова, че не е виждал папката с министри и ако някой в партията му знае какво съдържа тя - това са Десислава Атанасова и Томислав Дончев. Депутатът обаче заяви, че ще му е интересно как от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" биха обяснили, че са "против" правителство на Габровски, ако в състава му е техният министър Заков.

Имената за съставяне на правителство в Народното събрание се гласуват ан блок - тоест не се избират министрите един по един, за да се гласува "за" или "против" конкретен човек. Отделно гласуване има само за номинацията за министър-председател. От ДБ заявиха през седмицата, че няма да подкрепят Габровски за поста, защото зад него стоят ГЕРБ и Бойко Борисов. Същата е позицията и на ПП.

Самият Драгомир Заков засега не е реагирал на предположенията, че може да е кандидат-министър.

Радомир Чолаков от ГЕРБ на свой ред анонсира пред БНТ, че проектокабинетът "Габровски", който ще бъде предложен с мандата на ГЕРБ, може да разчита на подкрепата на ДПС. Попитан за предстоящото гласуване в пленарна зала, той заяви, че от партията на Мустафа Карадайъ са казали, че ще подкрепят правителството.

В петък проф. Габровски, в компанията на Атанасова и Дончев от ГЕРБ, се срещна с представителите на ДПС и от партията казаха, че "гледат в една посока". Карадайъ обаче не каза - поне пред публика - че решението е за подкрепа на редовно правителство с първия мандат. Кога и как се е случила заявката на лидера на ДПС, за която говори Чолаков, не стана ясно от интервюто му.

Малко по-късно реагира лично Карадайъ - чрез фейсбук, заявявайки, че решение ДПС ще вземе във вторник на заседание на ръководството на партията. И че всичко друго са "лъжи и манипулации".

По думите на Чолаков това, което ГЕРБ и Борисов правели сега, е за първи път в българската история да предложат правителство на меритокрацията, което ще бъде съставено от добри, умни и успешни хора. Според друг представител на партията - депутата Георг Георгиев, Бойко Борисов е направил "огромен компромис със себе си", неучаствайки в състава на бъдещо правителство.

ГЕРБ и ДПС имат общо 103 депутати. С "Български възход" на Стефан Янев потенциална подкрепа за кабинет с мандата на ГЕРБ набъбва до 115 народни представители. При това положение са нужни още 6 гласа "за", за да бъде избрано правителство, начело с проф. Габровски. Другият вариант е 11 отделни депутати от останалите партии да отсъстват от пленарната зала. Тогава няма да е нужна подкрепата на 121 депутати за избор на правителство и 115 гласа "за" могат да се окажат достатъчни.

За подобен сценарий през седмицата предупредиха от ДБ и от ПП. Чолаков реагира, че "това са недостойни разсъждения на подли хора", а ГЕРБ не би постъпила по "този долен начин".

Трети вариант е някой да предложи, а пленарната зала да одобри таен вот за премиер и министри. Това се е случвало веднъж досега - през 2005 г. Тогава кандидат-премиер с мандата на БСП беше Сергей Станишев. Той бе одобрен с таен вот, но съставът на правителство, което предложи, не мина. След този неуспех с третия мандат - тогава в ръцете на ДПС - бе съставена тройната коалиция.

Освен че анонсира подкрепа от ДПС за кабинет с мандата на ГЕРБ, Радомир Чолаков похвали и лидерката на БСП Корнелия Нинова - че постъпила "достойно" при избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание. По думите му депутатите от "Демократична България" и БСП, които вече заявиха, че ще гласуват "против" правителство начело с проф. Габровски, има шанс да решат дали "да постъпят отговорно или ще продължават да са заложници на "Продължаваме Промяната".

Бойко Борисов в събота направи и друг анонс - че ако редовно правителство не бъде избрано от първия път, ще настоява при трети проучвателен мандат проф. Николай Габровски отново да е кандидат-премиер и той да предложи министрите.

Габровски е готов с проектокабинет, не изключи да е кандидат за премиер с трети мандат - под условие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024