Депутатите се събират извънредно за законовите промени срещу насилието Снимка: © Народно събрание

Правната комисия на Народното събрание ще се събере на извънредно заседание, на което да обсъди предложенията за промяна в НК и Закона за защита от домашно насилие, внесени след скандалния случай с 18-годишното момиче в Стара Загора.

Заседанието започва от 11 ч., като в дневния му ред е включено и обсъждане на ветото на президента Румен Радев срещу последните промени в Закона за съдебната власт.

Депутатите бяха свикани само няколко дни след началото на лятната им ваканция, след като избухна гражданското възмущение от поведението на съда и прокуратурата по случая с момичето, обезобразено с макетен нож от 26-годишен насилник.

Предложенията, които ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха, целят да увеличат сегашните наказания за лека и средна телесна повреда, както и да разширят защитата срещу домашно насилие до всички интимни връзки, а не само до семейното съжителство.

Формулировката им за "интимна връзка" обаче беше подложена на сериозни критики и е възможно да претърпи промяна в хода на обсъждането.

В парламента са внесени и още два проекта - законодателни промени на "Възраждане", които отменят условието за "системност" за квалифициране на домашното насилие, както и предложение на омбудсмана Диана Ковачева за криминализиране на изтезанията и унизителното отношение.

Гласуването на приетите текстове ще стане на 7 август, понеделник.

Юристи атакуваха слабости в спешните промени в НК за домашното насилие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024