Депутатите заседават извънредно за контрола над петролните рафинерии у нас Снимка: © Народно събрание

Народното събрание започва последната си работна седмица преди коледните празници с извънредно заседание. На него депутатите ще обсъждат дали държавата да поеме контрола над рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

Предложението е внесено от парламентарната група на "Демократична България" и предвижда контролът да се осъществява от министъра на икономиката и да бъде назначаван специален търговски управител за известен период, който няма да има право да се разпорежда с имуществото на дружеството. Това ще се случва, ако рафинерията е нарушила правото на ЕС (например с нарушаване на въведени санкции) или на ООН или има вероятност производството ѝ да бъде спряно.

Действията са с цел държавата да поеме оперативния контрол на рафинерията на "Лукойл" в Бургас, но текстовете ще могат да се използват за каквото и да е предприятие от критичната структура на страната при нужда.

Предложението беше прието преди няколко седмици от комисията по енергетика и сега предстои да бъде гласувано и в пленарната зала на първо четене.

Пак на казуса "Лукойл" и европейските санкции срещу Русия е посветен и вторият законопроект в извънредния дневен ред. Той е внесен от ДПС. И предлага ембарго за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са произведени с руски петрол - нещо, което вече е решено от Европейския съюз. Миналата седмица от решението на Съюза с приемането на деветия пакет от санкции срещу Русия стана ясно, че българската рафинерия, която е мажоритарна руска собственост, ще може да изнася нефтопродукти само за Украйна.

ЕС наложи забрана за вноса на руски петрол в Европа, която влезе в сила на 5 декември. България обаче получи дерогация до края на 2024 г. с цел да може да задоволи вътрешния си пазар на горива. Служебният кабинет настояваше обаче произведените от руския нефт продукти от "Лукойл" да могат да се пласират извън страната като български продукт. Това обаче би било нарушение на получената от страната ни дерогация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023