Депутатите заседават извънредно за контрола над петролните рафинерии у нас Снимка: © Народно събрание

Народното събрание започва последната си работна седмица преди коледните празници с извънредно заседание. На него депутатите ще обсъждат дали държавата да поеме контрола над рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

Предложението е внесено от парламентарната група на "Демократична България" и предвижда контролът да се осъществява от министъра на икономиката и да бъде назначаван специален търговски управител за известен период, който няма да има право да се разпорежда с имуществото на дружеството. Това ще се случва, ако рафинерията е нарушила правото на ЕС (например с нарушаване на въведени санкции) или на ООН или има вероятност производството ѝ да бъде спряно.

Действията са с цел държавата да поеме оперативния контрол на рафинерията на "Лукойл" в Бургас, но текстовете ще могат да се използват за каквото и да е предприятие от критичната структура на страната при нужда.

Предложението беше прието преди няколко седмици от комисията по енергетика и сега предстои да бъде гласувано и в пленарната зала на първо четене.

Пак на казуса "Лукойл" и европейските санкции срещу Русия е посветен и вторият законопроект в извънредния дневен ред. Той е внесен от ДПС. И предлага ембарго за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са произведени с руски петрол - нещо, което вече е решено от Европейския съюз. Миналата седмица от решението на Съюза с приемането на деветия пакет от санкции срещу Русия стана ясно, че българската рафинерия, която е мажоритарна руска собственост, ще може да изнася нефтопродукти само за Украйна.

ЕС наложи забрана за вноса на руски петрол в Европа, която влезе в сила на 5 декември. България обаче получи дерогация до края на 2024 г. с цел да може да задоволи вътрешния си пазар на горива. Служебният кабинет настояваше обаче произведените от руския нефт продукти от "Лукойл" да могат да се пласират извън страната като български продукт. Това обаче би било нарушение на получената от страната ни дерогация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024