Народното събрание гласува възнагражденията на депутатите да се изплащат само по банков път - обрат след първоначалния отказ на мнозинството в Комисията по правилника да подкрепи тази точка. 

В сряда депутатът от "Демократична България" Иван Димитров дори обяви, че искал да получава парите си в брой, защото никой не можел да го задължи да си открие банкова сметка. От имотната му декларация се оказа, че Димитров всъщност има две кредитни карти и просрочен заем за над 432 000 лв., който е прехвърлен към колекторска фирма. 

131 гласа в пленарна зала гласуваха "за" предложението заплатите и допълнителните възнаграждения на депутатите да се плащат само по банков път. "Въздържал се" гласуваха само 13 депутати от ДПС и 10 - от "Възраждане".

Не беше прието обаче друго важно предложение на "Продължаваме промяната" - парите за сътрудници, консултации, наем на помещения и други служебни разходи на народните представители да се изплащат директно на техните сметки, а не да се чака решение от техните парламентарни групи. 

Настимир Ананиев (ПП) коментира, че "за всички от коалиционното мнозинство е важно да покажем пълна прозрачност и да излизаме на светло от сивия сектор" по повод идеите за изплащане на заплатите в брой. 

Той пресметна, че ако остане в сила властта на групите да разпределят представителните пари, те биха могли да плащат само една част от тях по банков път, а останалите да се дават в брой. 

"Ако парламентарната група на ГЕРБ вземе решение да даде само 1000 лв. на народните представители от тези пари, ще им останат 140 000 лв., които трябва да се дадат в брой. По този начин ние нарушаваме закона за ограничаването на плащанията в брой, където изрично е записано, че не могат да се правят такива плащания над 10 000 лв. Нашето предложение е за повече прозрачност и за плащане по банков път на тези възнаграждения", каза той. 

Любомир Каримански от ИТН опонира на Ананиев, като обяви, че "плащането по банков път не означава прозрачност". 

"Има банкова тайна, която не може да се разкрие ей така, за да е прозрачно пред цялото население. Прочетете закона за изпиране на пари, за да разберете кога и какви плащания трябва да бъдат докладвани", каза още той.

Каримански потвърди, че ИТН подкрепя плащането по банков път на заплатите, но разкритикува колегата си от групата на "Продължаваме промяната" заради намека, че парламентарните групи могат да използват парите си по непрозрачен начин. Той цитира член от Кодекса на труда, според който работникът може сам да избере как да получи възнаграждението си - лично по ведомост, срещу разписка, на негови близки или по банкова сметка. 

"Ние сме бюджетна организация, за какви сиви пари говорите изобщо? Има Сметна палата, за какво говорите? Защо трябва да правите внушения?", каза той. 

В крайна сметка остана в сила правото на групите да определят кой от депутатите колко средства за допълнителни разходи ще може да получава - "за" гласуваха само от ПП, и 6 души от "Демократична България", докато общо 95 души от всички останали групи (вкл. 10 от ДБ) бяха "против" и "въздържал се". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност