Депутатските заплати все пак ще се плащат по банков път

Народното събрание гласува възнагражденията на депутатите да се изплащат само по банков път - обрат след първоначалния отказ на мнозинството в Комисията по правилника да подкрепи тази точка.

В сряда депутатът от "Демократична България" Иван Димитров дори обяви, че искал да получава парите си в брой, защото никой не можел да го задължи да си открие банкова сметка. От имотната му декларация се оказа, че Димитров всъщност има две кредитни карти и просрочен заем за над 432 000 лв., който е прехвърлен към колекторска фирма.

131 гласа в пленарна зала гласуваха "за" предложението заплатите и допълнителните възнаграждения на депутатите да се плащат само по банков път. "Въздържал се" гласуваха само 13 депутати от ДПС и 10 - от "Възраждане".

Не беше прието обаче друго важно предложение на "Продължаваме промяната" - парите за сътрудници, консултации, наем на помещения и други служебни разходи на народните представители да се изплащат директно на техните сметки, а не да се чака решение от техните парламентарни групи.

Настимир Ананиев (ПП) коментира, че "за всички от коалиционното мнозинство е важно да покажем пълна прозрачност и да излизаме на светло от сивия сектор" по повод идеите за изплащане на заплатите в брой.

Той пресметна, че ако остане в сила властта на групите да разпределят представителните пари, те биха могли да плащат само една част от тях по банков път, а останалите да се дават в брой.

"Ако парламентарната група на ГЕРБ вземе решение да даде само 1000 лв. на народните представители от тези пари, ще им останат 140 000 лв., които трябва да се дадат в брой. По този начин ние нарушаваме закона за ограничаването на плащанията в брой, където изрично е записано, че не могат да се правят такива плащания над 10 000 лв. Нашето предложение е за повече прозрачност и за плащане по банков път на тези възнаграждения", каза той.

Любомир Каримански от ИТН опонира на Ананиев, като обяви, че "плащането по банков път не означава прозрачност".

"Има банкова тайна, която не може да се разкрие ей така, за да е прозрачно пред цялото население. Прочетете закона за изпиране на пари, за да разберете кога и какви плащания трябва да бъдат докладвани", каза още той.

Каримански потвърди, че ИТН подкрепя плащането по банков път на заплатите, но разкритикува колегата си от групата на "Продължаваме промяната" заради намека, че парламентарните групи могат да използват парите си по непрозрачен начин. Той цитира член от Кодекса на труда, според който работникът може сам да избере как да получи възнаграждението си - лично по ведомост, срещу разписка, на негови близки или по банкова сметка.

"Ние сме бюджетна организация, за какви сиви пари говорите изобщо? Има Сметна палата, за какво говорите? Защо трябва да правите внушения?", каза той.

В крайна сметка остана в сила правото на групите да определят кой от депутатите колко средства за допълнителни разходи ще може да получава - "за" гласуваха само от ПП, и 6 души от "Демократична България", докато общо 95 души от всички останали групи (вкл. 10 от ДБ) бяха "против" и "въздържал се".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023