Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка Снимка: © Getty Images

Великобритания се сблъсква с най-голямата стачка от създаването на Националната здравна служба (NHS) досега.

Десетки хиляди здравни работници - медицински сестри, служители от Спешна помощ и физиотерапевти от Англия и Уелс - протестират заради неадекватно заплащане и условия на труд.

Служителите на NHS ще протестират през цялата седмица, като стачките им ще бъдат разпределени по дни. В понеделник е насрочена най-масовата демонстрация на синдикатите на сестрите и парамедиците.

Профсъюзните протести не са спирали от декември насам във Великобритания. Само в първите дни на февруари имаше няколко стачки на железопътните работници, учителите, университетските преподаватели, служителите в държавната администрация, шофьорите на автобуси и др.

Sky News цитират една от участничките в стачката - жена с 20-годишен опит в здравната система - която казва, че решението ѝ да спре да работи с пациентите си е "ужасно", но заплащането в сектора "не е съвместимо с разходите ни за живот".

"Имаме нужда от увеличение на заплатата, което да отговаря на инфлацията, за да можем да привличаме хора и да ги задържаме в професията - така ще можем да предоставяме онази грижа на пациентите ни, която искаме да можем да дадем", казва Кармел О'Бойл.

Министърът на здравеопазването Стийв Баркли твърди, че стачките "несъмнено ще имат отражение върху пациентите" и ще доведат до забавяне на здравното обслужване на гражданите заради липсата на персонал.

О'Бойл обаче отговаря на това обвинение с думите: "Хората не умират, защото медицинските сестри стачкуват. Медицинските сестри стачкуват, защото хората умират".

Ръководителят на един от синдикатите на сестрите Патриша Маркис призовава премиера Риши Сунак да участва лично в преговорите за условията на работа в здравната система - досега най-високопоставеният представител на правителството в тях е министърът на здравеопазването, а "предложенията му не доведоха до никакви решения".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024