Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка Снимка: © Getty Images

Великобритания се сблъсква с най-голямата стачка от създаването на Националната здравна служба (NHS) досега.

Десетки хиляди здравни работници - медицински сестри, служители от Спешна помощ и физиотерапевти от Англия и Уелс - протестират заради неадекватно заплащане и условия на труд.

Служителите на NHS ще протестират през цялата седмица, като стачките им ще бъдат разпределени по дни. В понеделник е насрочена най-масовата демонстрация на синдикатите на сестрите и парамедиците.

Профсъюзните протести не са спирали от декември насам във Великобритания. Само в първите дни на февруари имаше няколко стачки на железопътните работници, учителите, университетските преподаватели, служителите в държавната администрация, шофьорите на автобуси и др.

Sky News цитират една от участничките в стачката - жена с 20-годишен опит в здравната система - която казва, че решението ѝ да спре да работи с пациентите си е "ужасно", но заплащането в сектора "не е съвместимо с разходите ни за живот".

"Имаме нужда от увеличение на заплатата, което да отговаря на инфлацията, за да можем да привличаме хора и да ги задържаме в професията - така ще можем да предоставяме онази грижа на пациентите ни, която искаме да можем да дадем", казва Кармел О'Бойл.

Министърът на здравеопазването Стийв Баркли твърди, че стачките "несъмнено ще имат отражение върху пациентите" и ще доведат до забавяне на здравното обслужване на гражданите заради липсата на персонал.

О'Бойл обаче отговаря на това обвинение с думите: "Хората не умират, защото медицинските сестри стачкуват. Медицинските сестри стачкуват, защото хората умират".

Ръководителят на един от синдикатите на сестрите Патриша Маркис призовава премиера Риши Сунак да участва лично в преговорите за условията на работа в здравната система - досега най-високопоставеният представител на правителството в тях е министърът на здравеопазването, а "предложенията му не доведоха до никакви решения".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024