Костадинов, Сидеров и Евгени Минчев застанаха на "първа линия" пред Руската църква Снимка: © FB/Костадин Костадинов

Граждани се събраха пред Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници.

Те запалиха свещи, оставиха цветя пред входа на храма и поискаха църквата да бъде отворена.

Движението по бул. „Цар Освободител“ беше блокирано.

Мъж в свещенически одежди, който се представи като иподякон Атанас Стефанов, отправи ултиматум към Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) до 24 часа да върнат руските свещеници и "български и руски свещеници заедно да отворят този православен храм".

Става дума за същия човек, който се опита да нападне Кирил Петков и Николай Денков през юни 2023 г. когато отидоха в президенството, за да получат втория мандат.

Друг мъж, облечен като духовник, се представи за пътуващият поп Петър и прочете „Отче наш“ пред храма.

Освен граждани, пред руската църква се събраха и представители на политически партии, сред които Костадин Костадинов и Деян Николов от „Възраждане“, Волен Сидеров от „Атака“ и Симеон Славчев от партия МИР. Присъстваше и Евгени Минчев.

Костадин Костадинов заяви, че не е работа на държавата да се меси в делата на църквата.

"Това е църковният посланик. Изгонването му означава скъсване на дипломатическите отношения между църквите, не между държавите. Този, който трябва да я отвори, е този, който я затвори – и това е лицето Денков", заяви той.

По темата се изказа и Делян Пеевски, който каза:

"Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи. Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите", коментира той.

В петък посолството на Русия в България съобщи, че Руската църква в София ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква (РПЦ).

Това стана, след като в четвъртък България експулсира предстоятеля на Руската православна църква в София и двама беларуски свещеници и ги обвини, че служат на геополитическите интереси на Москва.

"За съжаление отново първо чуждите служби трябва да открият, че имаме поредния шпионин в България и след това вече нашите служби направиха това, което направиха", коментира по повода в събота пред NOVA съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

На въпрос дали страната ни очаква ответна реакция и от Русия, съпредседателят на ПП каза:

"Добра ответна реакция би била да изпратят свещеници, които не са агенти на чуждите служби и да се отвори Руската църква за хората, но като място за молитва, а не място за шпионаж".

По-рано днес русенският митрополит Наум излезе с остра позиция по темата като поиска храмът да бъде отключен, защото той не е руска собственост. Той изтъкна, че е недопустимо странични лица да се разпореждат със собственост на Българската православна църква.

В позиция от Св. Синод на БПЦ-БП заявиха, че ще разгледат въпроса на следващото си заседание.

"Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод. Благопожелавам на всички здраве, мир и благоразумие!", написа Старозагорският митрополит Киприан от името на Синода.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Православният свят отбелязва Цветница

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024