Вместо Евгени Будинов - Десислава Атанасова се оплака в КЗД срещу Морфов

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова е пуснала жалба срещу режисьора Александър Морфов до Комисията за защита от дискриминация.

Атанасова е сезирала КЗД заради изтеклия през нейния колега Тома Биков запис от 2022 г., в който Морфов отказва да работи с актьора Евгени Будинов в пиесата "Хъшове".

В записа, който се оказа умишлено изрязан, режисьорът нарича отсъстващия актьор "гербаджийски боклук" и споделя, че "никога не е крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие".

Будинов беше депутат от ГЕРБ между 2017 и 2021 г., стана известен с изказването си, че "Борисов е най-уважаваният политик в цяла Европа" и с участието си в песен за Банкя.

Не е ясно защо Десислава Атанасова - а не самият Будинов - е подала жалба пред комисията.

Според "24 часа", които са получили достъп до документа ѝ, Атанасова смята за "недопустимо ограничаване на правото на труд на който и да е български гражданин на основата на неговата политическа принадлежност. Морфов използва репресивни средства и методи, с които посочва лицата с „различни“ възгледи и убеждения съгласно неговите лични възприятия".

Доскорошната народна представителка смята, че Морфов неправилно е издигнал "морална летва пред Будинов", която била основана на политически възгледи без оглед на други качества. Във видеото той казва, че го "харесва като артист, но не и като човек". От последвалия скандал стана ясно, че Евгени Будинов се е оплакал на съпартийците си още през лятото на 2022 г. - но тогава никой не е реагирал срещу Морфов.

Едва когато избухна скандалът около решението му да надраска вратата на Велислава Кръстева в театъра (бивш PR на ДПС), в ГЕРБ са се подсетили да сезират Комисията за защита от дискриминация - същото, което направи и директорът на Народния театър срещу Морфов.

Контролираното изтичане на видеото провокира ответна реакция както от страна на семейството на Морфов, така и от актьора Валери Йорданов.

Съпругата на режисьора Рени Врангова описа предисторията на напрежението с Будинов, като посочи, че актьорът е отстранен след серийно отсъствие от представленията на "Хъшове", защото е предпочитал да работи по "халтура, снимки, турнета" или да изпълнява задълженията си като депутат.

"Един ден Мравката (името на героя на Будинов в постановката, б.р.) с цялата си глупост и гордост казва: “Воеводо, ( така се обръща към режисьора) аз не съм като теб социално ангажиран, аз имам финансов проблем, затова съм в политиката , разбери ме!". Това щяхте да чуете, ако записът не беше прилежно изрязан", казва тя.

Валери Йорданов разказа и че директорът на Народния театър Васил Василев също е присъствал на въпросната репетиция, на която е направен записът, но не е възразил срещу думите на Морфов - а "щастливо и възторжено го слуша".

"Цели ли се "политически линч", объркване и пренасочване от реалния проблем, използват ли се "изучени стари похвати" и... /най-важното за мен/ - мога ли да отида до тоалетната на същия театър, без да се притеснявам, че там ще стана "звезда"?", пита иронично актьорът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024