Деца и родители казаха "не" на маските, Красимир Вълчев ги успокои

„НЕ на маските и изолаторите в училище“ – това е насловът на протеста на родители в София, Бургас, Ямбол, Пловдив и още градове в страната. Днес десетки хора се събраха в столицата, за да обявят позицията си срещу задължителното носене на маски от страна на децата им в закритите общи помещения в учебните заведения.

Зад демонстрацията стои организацията „Обединени родители“, която иска МОН да направи носенето на предпазни средства за лице препоръчително. На протеста се забелязаха и няколко деца.

„Който смята, че ще бъде защитен, носейки маска, нека да го направи спокойно. Против сме, защото няма нито едно научно проучване, което да доказва ползата от маските, включително СЗО препоръчва да не се носи маска от здрави хора“, каза Михаела Божанкова пред БНР.

В препоръките на Европейския център за контрол на заболяванията обаче пише, че носенето на маски е един от начините за овладяване на разпространението на заразата.

„Изолаторите са лишени от всякакъв смисъл, защото, показвайки симптоми, детето вече е било в контакт с всичките си съученици и няма абсолютно никаква медицинска и човешка логика от тези мерки. Против разграфяването на детски площадки сме. Смятаме, че отказът от мерките не трябва да води до никакви рестрикции и санкции за децата и родителите“, допълни тя и обяви, че родителите ще протестират пред Министерството на здравеопазването.

Според указанията на МОН носенето на маски е задължително за ученици, но само в общите закрити части на учебното заведение - преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет и столова (освен при хранене). За децата с астма и други заболявания ще има изключения.

В класните стаи учениците не са задължени да поставят маска на лицето си. За началните учители също няма такова изискване - те ще носят маска или шлем по желание. За учителите, които преподават на ученици от повече от една паралелка, клас или етап, носенето на маска или шлем е задължително.

Родителите, излезли на протест в Бургас днес, смятат, че маските вредят психически на децата. Те организираха събиране пред Регионалния инспекторат по образованието, а след това ще направят шествие по улиците на града, предаде bTV.

Междувременно образователният министър Красимир Вълчев откри новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора и там обяви, че учениците няма да носят маска повече от половин час дневно, затова не вижда никакви проблеми в заповедите на МОН.

„Носенето на маски е доказана мярка. Ние имаме един от най-либералните режими спрямо другите страни. В много от тях се изисква носене на маска по време на учебния час. При нас децата ще я носят в по-малко от 10% от времето“, каза той, цитиран от bTV.

„Силно препоръчваме по-голямата част от времето те да прекарват навън – тоест, не трябва да се застояват в коридорите. Всяка година имаме ученици, които избират „самостоятелна форма“ на обучение. Или, по-скоро, родителите я избират. Тази година очакваме да са няколкостотин – може би 200-300 заявления да бъдат подадени“, каза Вълчев.

Днес синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предлага да се въведе финансова санкция от 1000 лева за родител, който закъснее да прибере от училище дете, проявяващо симптоми на Covid-19. В крайна сметка "изолатор" не е точната дума за тези вътрешни помещения, както неведнъж посочи образователният министър. Това ще вътрешно помещение, което просто е отделено от останалите, а на някои места децата ще остават в лекарските кабинети заедно с главния лекар.

От няколко дни вече има редица родители, които се обявиха срещу носенето на маски от страна на децата им в училище. Милко Божанков и Лилия Божкова, представени като организатори на демонстрациите, смятат, че маските вредят "емоционално и психически на децата". Двамата са членове на БРОД (Българският Род Обединен за Децата) и организатори на протестите срещу Закона за социалните услуги.


"Образование" предлага 1000 лв. глоба за закъснелите да приберат болното си дете от училище

"Майки срещу маските" или кой стои зад маските

Наказания и компромиси: Кой ще отговаря за носенето на маски в училище?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023