Деца убиват дете: Убийството на 12-годишната Луизе, което шокира Германия Снимка: © Getty Images

Тялото на Луизе лежи в гората, когато полицаите я откриват миналата неделя. Върху тялото ѝ има прорезни рани - вероятно нанесени с нож. Те не са били дълбоки, но са достатъчно тежки, за да причинят смъртта на 12-годишното момиче. Полицията заключава: престъплението е извършено на място, а заподозрените по случая са деца - две момичета на 12 и 13 г., които са познавали Луизе.

"Шпигел" разказва трагичната история, която шокира цяла Германия. По данни на полицията, Луизе се е прибирала вкъщи след гостуване при своя приятелка в Хоенхайн, като преминава за по-кратко през гората. Тя обаче така и не се прибира у дома. Намушкана е многократно и впоследствие умира от кръвозагуба. Мотивите за престъплението не са ясни.

Разследващите органи разбират, че зад деянието стоят двете малки момичета, след като първоначално историите им по време на полицейските разпити си противоречат. След това обаче те си признават за престъплението в присъствието на своите родители и на психолози.

"След повече от 40 години служба все още има събития, които те оставят без думи", казва зам.-началникът на полицията в град Кобленц Юрген Зюс.

Децата са познавали Луизе и дори са били в един клас заедно, но не е ясно защо и как точно се е стигнало до убийството. Тъй като двете момичета не са пълнолетни, полицията няма право да дава никакви подробности за това. Няма да има и съдебен процес, а законът забранява наказания срещу деца.

Старши прокурорът Марио Манвайлер дава само неясни намеци: "Това, което може да бъде мотив за едно дете да извърши престъпление, може да не е очевидно за един възрастен. Емоциите обаче вероятно са изиграли роля".

В памет на Луизе

Докато Луизе скоро ще бъде погребана, момичетата, за които се твърди, че са отговорни за смъртта ѝ, остават ненаказани. Много германци се питат дали това е справедливо.

В наказателното право в Германия важи принципът, че само виновните могат да бъдат наказвани, посочва адвокат Кристоф Волф пред "Шпигел". Той обаче уточнява, че децата по принцип не могат да бъдат обвиняеми. Едва от 14-годишна възраст се счита, че те са способни да разпознават кое е правилно и кое не и да се държат по съответния начин.

Така дори и когато едно дете убие свой връстник, то не може да бъде вкарано в затвора. В такива случаи отговорни са други органи, като службата за закрила на децата и младежта. В спешни случаи и по преценка на експерти е възможно провинилите се да бъдат настанявани в детски или младежки психиатрични отделения.

Момичетата, за които се твърди, че са отнели живота на Луиза, сега се намират под грижите на службите за работа с деца и вече не посещават училище, а родителите им са се изнесли от града.

Властите нямат право да съобщават имената и местонахождението на извършителите, когато същите са деца. Случаят обаче получи особено голямо внимание и стана причина за бурни дебати в Германия, като някои политици призоваха възрастовата граница за подвеждане под отговорност да бъде смъкната до 12 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024