Девет души са арестувани в Полша за предполагаем руски заговор за саботаж Снимка: © Getty Images

Полша арестува девет членове на предполагаема руска шпионска група за извършаване на саботажни действия на територията на страната.

"В момента имаме девет задържани, които са пряко замесени от името на руските разузнавателни служби в саботажни действия в Полша", заяви Туск пред частната телевизия TVN24 в понеденилник.

Арестуваните - украински, беларуски и полски граждани, са обвинени в "побои, палежи и опити за палежи".

Полските власти смятат, че някои от тях може да са били вербувани от криминални среди.

Туск отправи предупреждение към други европейски лидери, като каза, че руските заговори засягат не само Полша, но и "Литва, Латвия и вероятно Швеция". По думите му в момента се провежда международно разследване.

Министър-председателят посочи, че са правени опити за подпалване на фабрика за бои във Вроцлав, Западна Полша, както и на център на "Ikea" в Литва.

По-рано този месец полското правителство обяви, че ще осигури още 100 млн. злоти (близо 24 млн. евро) за граждански и военни служби за борба с шпионажа.

Според Туск опитите на Русия да дестабилизира европейските страни, особено Полша и балтийските държави, ще се увеличат в навечерието на предстоящите на 9 юни европейски избори.

През последните седмици Варшава съобщи за ареста на мъж, заподозрян, че е помагал на руското разузнаване да подготви нападение срещу украинския президент Володимир Зеленски, както и на беларусин, заподозрян в поръчителство на атака срещу Леонид Волков през март. Волков е близък приятел и съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални.

От началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Полша е силен поддръжник на Киев и основна транзитна страна за западните оръжейни доставки.


Съмишленик на Навални е нападнат с чук във Вилнюс


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024