Снимка: © БНТ

Омбудсманът Диана Ковачева е недоволна от проекта за нова конституция, предложен от ГЕРБ. Според нея новите текстове превръщат омбудсмана във „фигурант“, премахват важна част от правомощията му и лишават гражданите от необходимата защита, каквато са имали до момента.

Главният прокурор ще внася закони, ВНС вече няма да има, мъжете и жените (отново) са равни

Ковачева коментира в интервю за БНР, че омбудсманът е „сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите“, без реално да има възможност да ги защитава, което „изпразва от съдържание“ цялата институция.

„Отнето е правото на омбудсмана да се намесва, когато представители на частния сектор нарушават основни права и свободи – например некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми. Включването на това правомощие на омбудсмана да се намесва в подобни казуси е станало след ясни международни препоръки от ООН и ОССЕ“, каза Диана Ковачева.

Тя поясни, че новите текстове стесняват кръга на субекти, които могат да сезират омбудсмана. Към момента право на това имат правозащитни организации, например, които могат да го сезират по казуси, свързани с правата на хората с увреждания или свързани с домашно насилие. „Всички те в момента са изключени от конституционния текст“, каза Ковачева.

Тя коментира изцяло новата глава за омбудсмана и преместването на главата за основните права и свободи на гражданите като предпоследна в проекта за конституция. „Това е необяснимо и нищо не налага да бъдат преместени основните права на човека от началото на конституционните текстове - изключително знаково място, в самия край на проекта“.

Ковачева е недоволна и за това, че се въвежда индивидуална конституционна жалба, но „гражданите не са споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд“.

Коя е Диана Ковачева?

В края на май тя бе избрана за омбудсман от парламента, след като бе единствен кандидат и получи подкрепата на 173 народни представители от всички парламентарни групи.

Диана Ковачева е бивш изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници”. През 2011 г. стана правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов, а пет години по-късно беше избрана за заместник на омбудсмана Мая Манолова.

Ковачева завършва право в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” през 1998 г. Има магистър по право на Европейския съюз от СУ и Университет Нанси II във Франция. Автор е на редица статии и монографии по международно право като “Противодействие на корупцията. Международноправни аспекти” (2016 г.) и "Международният наказателен съд, учредяване и допълваща юрисдикция” (2017 г.).


Прочетете още:

Борисов като Живков. Новите конституции - хватка за оцеляване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество