Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София Снимка: © БСП

Oбщинската съветничка Диана Тонова е избрана за нов председател на БСП-София, съобщиха от партията.

Тонова е получила 82 гласа, а 63 гласа са отишли за лидера на младежката организация на БСП Габриел Вълков. Тя е общински съветник от БСП от 2019 г. и е член на три комисии в Столичния общински съвет.

Изборите за председатели и заместници в софийската организация на БСП бяха свикани с решение на Националния съвет на БСП в края на февруари.

Това стана малко след като партията свали доверието си от общинските съветници в София начело с тогавашния председател на БСП - София Иван Таков, след като при гласуването на 8 февруари Цветомир Петров от ПП-ДБ-Спаси София получи гласовете на 47 от 59 участвали съветници, включително от БСП.

Въпреки че на 20 януари националното събрание на социалистите е приело решение да не се подкрепя никой друг кандидат за председател на СОС освен Диана Тонова, Иван Таков обяви, че Градският съвет е гласувал алтернативно предложение - "при наличие на широк консенсус" да се гласува за Цветомир Петров.

През февруари широкото ръководство не изключи от партията и не наложи наказания на общинските си съветници в София, от което свали доверие, както се очакваше. Тогава Иван Таков обяви, че заседанието на Националния съвет на партията е проведено, въпреки че не е имало кворум и заяви, че няма да се кандидатира отново за поста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024