Снимка: © Instagram

"Българският артист Дидо Пешев със сигурност подхожда със страст както към работата си, така и към Metallica," пише на официалния сайт на легендарната хевиметъл група. Интервю с Пешев се появи там, след като той стана автор на втори официален постер на носителите на осем награди "Грами".

От днес новата му интерпретация на "Spit Out The Bone" е достъпна в магазините на бандата. През 2019 г. Пешев се превърна в първия българин, поканен да рисува за Metallica.

Първият му постер бе създаден за концерта на Metallica във Варшава на 21 август 2019 година и изобразява крилат хусар - един от най-ярките исторически представители на полската кавалерия.

Интервюто на Дидо за сайта на групата е взето от Стефан Чирази - основният човек зад So What! Magazine. В него артистът разказва за детството си, развитието на музикалния му вкус през годините и първия му досег с бандата:

"През лятото на 1998 година приятел ми подари албума "ReLoad". Беше първото ми пътуване до морето. Представете си мен и родителите ми във Wartburg 353 - стара източногерманска класика. Слушам "Fuel", докато колата ни прегрява. Трябваше да я охлаждаме на всеки 30 минути. Този албум беше саундтрака на лятната ми ваканция и мисля, че това бе моментът, в който нещо се промени в мен - Metallica влезе в кръвта ми", спомня си той.

Илюстраторът рисува творбите си ръчно, след което ги отпечатва чрез традиционна ситопечатна техника. Реализирал е проекти и за изпълнители като Marilyn Manson и Gojira.

Дидо Пешев е роден в Етрополе и рано се влюбва в музиката. Когато баща му го изненадва и му купува първата електрическа китара, "Jump in the Fire" и "Enter Sandman" на Metallica са първите песни, които се научава да свири. Скоро създава първата си група и пътят му на музикант продължава и до днес.

Част е от Them Frequencies, Last Hope и Nocktern, като с последната от групите наскоро постигна голям успех - триото спечели конкурс за участие на елитния европейски фестивал INmusic, на който ще може да стъпи на основната сцена, редом до The Killers, Deftones, Royal Blood и Kasabian. Необичайно постижение за български изпълнител.

Пешев е създател и собственик на бранда Bare Hands Society, където презентира работата си от 2011 година. Освен илюстрациите му, там може да бъде открита авторска колекция тениски, шапки и други аксесоари: "Превърна се в място за срещи и различни събития - изложби, събирания за слушане на албуми или просто шляене отпред за по питие или две през следобедите, когато слънцето го огрява."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката