Дидо Пешев - българинът, който рисува официални постери на Metallica Снимка: © Instagram

"Българският артист Дидо Пешев със сигурност подхожда със страст както към работата си, така и към Metallica," пише на официалния сайт на легендарната хевиметъл група. Интервю с Пешев се появи там, след като той стана автор на втори официален постер на носителите на осем награди "Грами".

От днес новата му интерпретация на "Spit Out The Bone" е достъпна в магазините на бандата. През 2019 г. Пешев се превърна в първия българин, поканен да рисува за Metallica.

Първият му постер бе създаден за концерта на Metallica във Варшава на 21 август 2019 година и изобразява крилат хусар - един от най-ярките исторически представители на полската кавалерия.

Интервюто на Дидо за сайта на групата е взето от Стефан Чирази - основният човек зад So What! Magazine. В него артистът разказва за детството си, развитието на музикалния му вкус през годините и първия му досег с бандата:

"През лятото на 1998 година приятел ми подари албума "ReLoad". Беше първото ми пътуване до морето. Представете си мен и родителите ми във Wartburg 353 - стара източногерманска класика. Слушам "Fuel", докато колата ни прегрява. Трябваше да я охлаждаме на всеки 30 минути. Този албум беше саундтрака на лятната ми ваканция и мисля, че това бе моментът, в който нещо се промени в мен - Metallica влезе в кръвта ми", спомня си той.

Илюстраторът рисува творбите си ръчно, след което ги отпечатва чрез традиционна ситопечатна техника. Реализирал е проекти и за изпълнители като Marilyn Manson и Gojira.

Дидо Пешев е роден в Етрополе и рано се влюбва в музиката. Когато баща му го изненадва и му купува първата електрическа китара, "Jump in the Fire" и "Enter Sandman" на Metallica са първите песни, които се научава да свири. Скоро създава първата си група и пътят му на музикант продължава и до днес.

Част е от Them Frequencies, Last Hope и Nocktern, като с последната от групите наскоро постигна голям успех - триото спечели конкурс за участие на елитния европейски фестивал INmusic, на който ще може да стъпи на основната сцена, редом до The Killers, Deftones, Royal Blood и Kasabian. Необичайно постижение за български изпълнител.

Пешев е създател и собственик на бранда Bare Hands Society, където презентира работата си от 2011 година. Освен илюстрациите му, там може да бъде открита авторска колекция тениски, шапки и други аксесоари: "Превърна се в място за срещи и различни събития - изложби, събирания за слушане на албуми или просто шляене отпред за по питие или две през следобедите, когато слънцето го огрява."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024