СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

Столичната полиция все още не дава категоричен отговор кой кого е нападнал пръв при спора в столичния квартал "Хаджи Димитър" в понеделник вечерта, след който беше арестуван журналистът Димитър Стоянов.

Почти от 48 часа след случая директорът на СДВР Любомир Николов даде брифинг за медиите, на който не отговори как точно е започнал конфликтът и кой е дал повод за него.

"Конфликтът следва да се изясни в рамките на досъдебното производство, което е образувано. По първоначални данни e възникнал във връзка със спор за паркомясто," обясни Николов, като повтори част от вече казаното от МВР в прессъобщение във вторник.

В понеделник МВР разпространи 12-секунден запис от камера за видеонаблюдение, която е заснела кулминацията на конфликта. В сряда bTV публикува кадри от хранителни камери в района, за които се твърди, че показват пълната продължителност на сблъсъка.

"Доколкото знам с разрешение на прокуратурата е публикуван целият запис. При пристигане на място колегите, които са започнали да работят по горещи следи, са използвали запис, който е бил сниман на телефона на пострадалиq. Впоследствие се иззети с протокол пълния запис от охранителна камера, която е снимала от блока в района," отговори Николов на въпроса дали от записите става ясно кой започва пръв да нанася удари на другия.

Той обясни, че освен сигнала, подаден от 40-годишния мъж, служител на Централното управление на НАП, в полицията във вторник е получил сигнал и от съпругата на Стоянов, която е била заедно с него по време на случилото се.

По случая са разпитани още двама свидетели, но от полицята не казват какво са съдържали техните показания.

За СДВР по-важно беше да обяснят, че Стоянов се е забавил при освидетелстването в "Пирогов", отишъл е там няколко часа по-късно, след като е бил потърсен от органите на реда.

Пред БНР самият той раказва, че отишъл да си извади медицинско свидетелство в "Пирогов" и да подаде жалба в 5-о РПУ и тогава е бил задържан. Обяснението му защо не е повикал полиция още при нападението през деня, той казва:

"Аз съм този, който подаде сигнала на 112 и отказаха да дойдат на място. Бързах за телевизионно участие и като казаха, че нямат екип, потеглих".

С уговорката, че коментира случилото се, докато спрямо него има две повдигнати обвинения: за хулиганство и за закана за убийство, Стоянов публикува и пост, в който разказва своята версия за събитията на 22 април.Той твърди, че данъчният служител му е посегнал първи и първият физически контакт между двамата е в момента, в който служителят на НАП го блъска.

"Ясно се вижда, че той идва, за да се бие с мен. Аз се движа с ръце в джобовете, за да покажа, че не смятам да се бия с него. Няколко пъти се опитвам да приключа с тази свада. Павел Лисев тръгва след мен всеки път, когато обърна гръб. На 01:24 Лисев замахва от кръста си, което ще направи и по-късно, но го спирам с ляв крак, преди да разгърне удара си. Само го спирам, не го ритам, опитва се да туширам атаката. В този момент си мисля, че всичко е приключило. Видял е, че не смятам да бягам от него, че не ме страх, а той ту идва, ту си отива. Ясно се чете по устните ми как му казвам „разкарай се“, не го предизвиквам," казва той.

Стоянов твърди още, че мъжът е използвал нецензурен език и го е заплашвал с брат си, който бил полицай.

Моментът, в който той вади оръжието си, е след като вече е влязъл във физическо съприкосновение с мъжа на улицата и го е вкарал в безистен на сградата. Журналистът и съпругата му се оттеглят, когато човекът от НАП отново изскача към тях.

СДВР потвърждава, че пистолетът на Стоянов е законно регистриран. В момента оръжието му е иззето.

Стоянов твърди, че се е притеснявал да не пострада съпругата му, докато се развива скандалът.

"Имам две опции. а) Да го "нулирам", защото той явно не се отказва, което ще ми създаде много проблеми на следващ етап. б) Да опитам да прекратя конфликта без повече насилие, за да приключим до тук. Мисля си, че има вариант, в който ситуацията да ескалира, но явно греша," казва още Стоянов.

Във вторник журналистът беше освободен от ареста срещу 5000 лв. парична гаранция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024