Снимка: © Getty Images

1 515 032 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи е декларирал Кирил Панайотов - директорът на частната кардиологична болница в Русе "Медика кор".

Панайотов се оказва най-скъпоплатеният ръководител на лечебно заведение, което има договор с Националната здравноосигурителна каса. Независимо от кризата през пандемичната 2020 г. заплатата на мениджъра на "Медика кор" е нараснала с почти 350 000 лв. на годишна база. През предходната година той е декларирал 1 170 996 лв. от заплата.

На второ място по размер на възнаграждение се нарежда друг директор на частна болница - Методи Янков от МБАЛ "Сердика", със 725 000 лв. за 2020 г.

Русенската УМБАЛ "Медика" е донесла 388 305 лв. от заплати за управителя си Ивелин Йоцов, според данните, цитирани от в. "Сега".

Справката от имотните декларации на болничните директори в регистъра на КПКОНПИ показва, че двама от най-активно ангажираните в пандемията медици получават в пъти по-ниски заплати от колегите си в частни лечебни заведения, които нямаха почти никаква роля в лекуването на Covid-пациенти.

Началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски е декларирал 107 339 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи и 39 236 лв. от друга стопанска дейност. Годишната заплата на Асен Балтов в "Пирогов" е била 91 873 лв.

За 2020 г. бившият директор на "Александровска" и бивш здравен министър Костадин Ангелов е отчел 32 349 лв. от трудови доходи, 72 379 лв. от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност и 5251 лв. от друга стопанска дейност.

До 2018 г. размерът на възнагражденията на директорите и управителите на болниците, собственост на държавата, представляваха лични данни. Затова от Министерството на здравеопазването отказваха да предоставят информация за заплатите им.

Оттогава насам обаче и те, и управителите на болници, които имат договори със здравната каса и се финансират с обществени средства, са длъжни да подават имотни декларации пред КПКОНПИ.

Заплатите на директорите на държавни болници се определят от здравното министерство, а на частните - от самите собственици.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие