Снимка: © Getty Images

1 515 032 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи е декларирал Кирил Панайотов - директорът на частната кардиологична болница в Русе "Медика кор". 

Панайотов се оказва най-скъпоплатеният ръководител на лечебно заведение, което има договор с Националната здравноосигурителна каса. Независимо от кризата през пандемичната 2020 г. заплатата на мениджъра на "Медика кор" е нараснала с почти 350 000 лв. на годишна база. През предходната година той е декларирал 1 170 996 лв. от заплата. 

На второ място по размер на възнаграждение се нарежда друг директор на частна болница - Методи Янков от МБАЛ "Сердика", със 725 000 лв. за 2020 г. 

Русенската УМБАЛ "Медика" е донесла 388 305 лв. от заплати за управителя си Ивелин Йоцов, според данните, цитирани от в. "Сега". 

Справката от имотните декларации на болничните директори в регистъра на КПКОНПИ показва, че двама от най-активно ангажираните в пандемията медици получават в пъти по-ниски заплати от колегите си в частни лечебни заведения, които нямаха почти никаква роля в лекуването на Covid-пациенти. 

Началникът на ВМА Венцислав Мутафчийски е декларирал 107 339 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи и 39 236 лв. от друга стопанска дейност. Годишната заплата на Асен Балтов в "Пирогов" е била 91 873 лв. 

За 2020 г. бившият директор на "Александровска" и бивш здравен министър Костадин Ангелов е отчел 32 349 лв. от трудови доходи, 72 379 лв. от трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност и 5251 лв. от друга стопанска дейност. 

До 2018 г. размерът на възнагражденията на директорите и управителите на болниците, собственост на държавата, представляваха лични данни. Затова от Министерството на здравеопазването отказваха да предоставят информация за заплатите им.

Оттогава насам обаче и те, и управителите на болници, които имат договори със здравната каса и се финансират с обществени средства, са длъжни да подават имотни декларации пред КПКОНПИ.

Заплатите на директорите на държавни болници се определят от здравното министерство, а на частните - от самите собственици.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България