Снимка: © bTV

Ако хората не спазват противоепидемичните мерки, в края на март и началото на април положението с Covid-19 ще бъде същото, както по време на пика през ноември 2020 г. Това е мнението на директора на Александровска болница проф. Борис Богов.

„Може би трябват много строги ограничения, защото нашето общество показва, че не е такова, което може да спазва мерки“, каза той в предаването „120 минути“ по bTV. „Нашето общество се раздели на няколко части, които спорят колко е удачно ваксинирането, трябва ли да спазваме мерки. Станахме опоненти на кризата. Мисля, че в края на март и началото на април ще бъде същото като през ноември 2020 г.“.

„Процентът на заразените ще расте плавно. Това, което виждам по улиците, кафенетата и ресторантите, означава пик около датата на изборите (б.а. - 4 април). Нашите сънародници просто не искат да спазват мерките“, каза проф. Богов. "Обществото ни е длъжно днес, на Сирни заговезни, да иска прошка от лекарите".

През последните седмици се наблюдава повишение на новите случаи на коронавирус. Положителните тестове гравитират около 20% от общия брой, а инфекциите в даден етап през март скочиха до над 3500. От началото на месеца са починали над 1000 души с доказан Covid-19.

„Следейки цифрите, всеки четвъртък Националният оперативен щаб взема нови решения за разхлабване или ограничаване на някои от дейностите в обществото. На този етап - мисля, че мерките могат да се считат като достатъчни за овладяване на заразата, но трябва да се разчита на отговорността на всеки човек“, каза проф. Богов.

В момента заболеваемостта в страната е средно около 360 заразени на 100 хиляди от населението. „Ако се покачат на 400-500 на 100 хиляди, тогава властите са в правомощията си да затварят заведения, училища. Това ще се върши в движение според мен“, каза директорът на Александровска болница.

Блокирането на ваксинационната програма заради смъртния случай на 57-годишната жена, поставила си доза на AstraZeneca, е сериозен проблем. Според проф. Богов – в идните дни имунизациите ще бъдат подновени. Той не смята, че фаталният изход има връзка с ваксината на AZ.

Тодор Кантарджиев: Преекспонира се с нежеланите ефекти на AstraZeneca

„Като лекар мога да кажа, че е малка вероятността приложената ваксина да е причина за смъртта ѝ. Тя е починала 14 часа по-късно след поставяне на дозата. Не би следвало от ваксината да получи остра сърдечна слабост, за да се стигне до летален изход“, смята той, отчитайки, че жената е била с няколко съпътстващи заболявания.

Според директора на Александровска болница от много години има „интрига и надпревара“ между фармацевтичните компании, така е и сега. „Подозирам, че от AstraZeneca има най-много дози, защото е много популярна като цена“, смята той.

Проф. Богов обяви, че от понеделник лечебното заведение трябва да увеличи капацитета на легла за Covid-болни и да разполага с 360, 48 от които за интензивни грижи.

„В момента имаме 120 човека с Covid, 8 са интубирани, 24 са на интензивни грижи, което означава, че засега легла има. От понеделник ще правим реорганизация на други отделения, за да попълним капацитета, трябва да се създават и много нови екипи, което е истинското предизвикателство“, добави той.

Проф. Богов смята, че все повече млади хора постъпват в болници с коронавирус. Общо в страната са хоспитализирани близо 7 хиляди души, а 522 от тях се намират в интензивни отделения.

„Средната възраст при нас е около 54 години“, каза проф. Богов. Подмладяване има, по време на предишния пик бяха по-възрастни хора. Не бих казал обаче, че има разлика в протичането на заразата в сравнение с преди“.


Как са поръчвани ваксините в България и наистина ли сме заложили само на един кон?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална