Директорът на БНР поиска промяна в закона след съкращаването на бюджета на радиото

Генералният директор на БНР Андон Балтаков е изпратил официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да съкращава финансирането на общественото радио.

Новината съобщиха от БНР, след като бюджетът им за 2021 беше намален с близо 1 милион лева с последното постановление на правителството в оставка.

На 5 май Балтаков получи писмо от Министерски съвет, в което се споменава, че субсидията за месеца е с 388 хиляди лева по-малко, като мотивите за това са държавните разходи заради пандемията. Преди месец бюджетът на радиото бе намален с почти 450 хиляди лева поради същата причина.

В писмото до бюджетната комисия Андон Балтаков обяснява, че така се налага да бъдат намалени оперативните разходи на БНР и е поставено под заплаха нормалното изпълнение на обществената мисия на радиото.

„Компенсирането на намалените финанси може да доведе до закриване на работни места или до невъзможност БНР да обслужва растящите разноски за наземно радиоразпръскване, уреждане на авторски и сродни права“, гласи писмото на генералния директор, което е изпратено още до президента Румен Радев, до Министерски съвет и до Представителството на ЕК в България.

Преди около месец Балтаков коментира, че съкращаването на средствата на БНР е част от „тенденциозна“ политика към радиото. На 5 май, след като получи писмото от Министерски съвет, той написа във Facebook: „„Иначе в бюджета се намират пари да се изплащат дълговете на БНТ от 20 млн. лв. и да се харчат пари за услуга на БТА за 3 млн лв. (б.а. – 2,75 млн. лв.), която в този момент не е необходима никому. Далновидни решения, господа! БНР, за разлика от БНТ, си плаща задълженията, натрупани от предишни ръководства с бюджета, който намлявате през месец“.

Според Закона за държавния бюджет – за 2021 субсидията на БНР трябва да бъде малко над 54 млн. лв., тази на БНТ е над 82 млн., а на БТА – повече от 6 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024