Генералният директор на БНР Андон Балтаков е изпратил официално искане до парламентарната бюджетна комисия да бъде променен текстът от Закона за държавния бюджет, който позволява на Министерския съвет да съкращава финансирането на общественото радио.

Новината съобщиха от БНР, след като бюджетът им за 2021 беше намален с близо 1 милион лева с последното постановление на правителството в оставка.

На 5 май Балтаков получи писмо от Министерски съвет, в което се споменава, че субсидията за месеца е с 388 хиляди лева по-малко, като мотивите за това са държавните разходи заради пандемията. Преди месец бюджетът на радиото бе намален с почти 450 хиляди лева поради същата причина.

В писмото до бюджетната комисия Андон Балтаков обяснява, че така се налага да бъдат намалени оперативните разходи на БНР и е поставено под заплаха нормалното изпълнение на обществената мисия на радиото.

„Компенсирането на намалените финанси може да доведе до закриване на работни места или до невъзможност БНР да обслужва растящите разноски за наземно радиоразпръскване, уреждане на авторски и сродни права“, гласи писмото на генералния директор, което е изпратено още до президента Румен Радев, до Министерски съвет и до Представителството на ЕК в България.

Преди около месец Балтаков коментира, че съкращаването на средствата на БНР е част от „тенденциозна“ политика към радиото. На 5 май, след като получи писмото от Министерски съвет, той написа във Facebook: „„Иначе в бюджета се намират пари да се изплащат дълговете на БНТ от 20 млн. лв. и да се харчат пари за услуга на БТА за 3 млн лв. (б.а. – 2,75 млн. лв.), която в този момент не е необходима никому. Далновидни решения, господа! БНР, за разлика от БНТ, си плаща задълженията, натрупани от предишни ръководства с бюджета, който намлявате през месец“.

Според Закона за държавния бюджет – за 2021 субсидията на БНР трябва да бъде малко над 54 млн. лв., тази на БНТ е над 82 млн., а на БТА – повече от 6 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?