Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението Снимка: © Getty Images

Сагата около уволнението на директора на "Пирогов" Валентин Димитров роди нов съдебен "бисер", който за пореден път изкуствено забавя развръзката по делото му срещу Министерството на здравеопазването.

Жалбата на Димитров срещу решението на Христо Хинков за отстраняването му падна още на първа инстанция в Софийския градски съд. Вместо да обжалва - Димитров явно е посъветван от адвокатите си да бави колкото може повече процеса.

Един от ходовете му беше да претендира пред СГС, че не разполагал с 15 лева, за да плати съдебната такса по обжалването - нещо, което не отговаря на публично известните факти за имущественото състояние на директора на най-голямата държавна спешна болница в България.

Това провокира бившия съдия Методи Лалов (бивш общински съветник от ДБ в СОС и действащ адвокат) сам да внесе сумата от името на Валентин Димитров, за да може делото да се разгледа по същество на втора инстанция.

Директорът на "Пирогов", който нямаше 15 лв. за собственото си дело, е намерил 50 лв. за завеждане на сигнал за дисциплинарно нарушение срещу Лалов, съобщава в. "Сега".

Димитров се оплаква пред Софийския адвокатски съвет, че Лалов вписал неговия единен граждански номер в платежно нареждане за внасянето на 15-те лева, и че е направил справка по административното му дело.

Стратегията на болничния директор е пример за шиканиране на съдебен процес, който видимо няма да завърши в негова полза.

Още на първа инстанция СГС беше постановил, че Димитров няма право да оспорва решение на принципала (Министерството на здравеопазването) на акционерно дружество, в което той не е съсобственик, а само изпълнява управителна функция.

Докато тече формалният съдебен спор, Димитров продължава да е директор на "Пирогов".

Умишленото удължаване на процеса се случва седмица преди очакваната оставка на кабинета на Николай Денков, т.е. и на здравния министър Христо Хинков.

Хинков е човекът, който най-твърдо настоява Валентин Димитров да бъде отстранен, докато ГЕРБ стои плътно зад директора.

Това се видя и по изказванията в скандалния запис от Медицинския съвет в "Пирогов", който беше разпространен в разследване на журналистката Валя Ахчиева. В него един от лекарите казва: "Въпросът е да устискаме до 6-и март (деня на оставката и ротацията, б.р.). Е, това е истината. Казвам го на български език".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024