Директорът на "Пирогов", спасен от уволнение, иска нов мандат начело на болницата

Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров, който беше спасен от уволнение в последния момент, е решил да се кандидатира отново за поста начело на спешната болница.

Това обяви самият той в интервю за сутрешния блок на БНТ в сряда - няколко седмици след като мандатът му в съвета на директорите вече изтече.

"Аз бях казал в едно интервю, че имам намерение да не се кандидатирам. Това беше доста назад във времето. Но на фона на това, което се получи, и на базата на желанието на една голяма част от персонала на "Пирогов", които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, аз не мога да излъжа очакванията на тези хора и така или иначе ще си подам документите и ще участвам в това състезание", казва той.

Оставката на Димитров беше поискана от Ани Стоянова, майка на починалата през май 2023 г. Даная, заради нарушенията в организацията на работа в "Пирогов", които тя описа след смъртта на детето.

Още в края на 2023 г. здравният министър Христо Хинков задейства и процедура по освобождаването на директора на болницата, която той обаче блокира с всички възможни средства по съдебен път.

Един от ходовете му беше да претендира пред Софийския градски съд, че не разполага с 15 лева, за да плати съдебната такса по обжалването - нещо, което не отговаря на публично известните факти за имущественото състояние на директора на най-голямата държавна спешна болница в България.

Запазването на Валентин Димитров начело на "Пирогов" стана в първите дни от мандата на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева - с формалното основание, че предстои нов конкурс за поста.

В същото интервю пред БНТ Димитров обяснява, че политическата подкрепа от Народното събрание била "блазнеща за неговото собствено его", защото я получил, "без да я потърси".

На практика Комисията по здравеопазване, оглавявана от ГЕРБ, бламира бившия здравен министър Хинков, който искаше да уволни Димитров заради хроничните финансови проблеми в "Пирогов".

Шефът на "Пирогов" не беше отстранен дори след като журналистката Валя Ахчиева излъчи скандалния запис от медицински съвет в болницата, на която лекари обсъждаха как трябва да "дочакат ротацията" на правителството и да накарат близките на Даная да "усетят болката".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024