Директорът на "Пирогов", спасен от уволнение, иска нов мандат начело на болницата

Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" Валентин Димитров, който беше спасен от уволнение в последния момент, е решил да се кандидатира отново за поста начело на спешната болница.

Това обяви самият той в интервю за сутрешния блок на БНТ в сряда - няколко седмици след като мандатът му в съвета на директорите вече изтече.

"Аз бях казал в едно интервю, че имам намерение да не се кандидатирам. Това беше доста назад във времето. Но на фона на това, което се получи, и на базата на желанието на една голяма част от персонала на "Пирогов", които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, аз не мога да излъжа очакванията на тези хора и така или иначе ще си подам документите и ще участвам в това състезание", казва той.

Оставката на Димитров беше поискана от Ани Стоянова, майка на починалата през май 2023 г. Даная, заради нарушенията в организацията на работа в "Пирогов", които тя описа след смъртта на детето.

Още в края на 2023 г. здравният министър Христо Хинков задейства и процедура по освобождаването на директора на болницата, която той обаче блокира с всички възможни средства по съдебен път.

Един от ходовете му беше да претендира пред Софийския градски съд, че не разполага с 15 лева, за да плати съдебната такса по обжалването - нещо, което не отговаря на публично известните факти за имущественото състояние на директора на най-голямата държавна спешна болница в България.

Запазването на Валентин Димитров начело на "Пирогов" стана в първите дни от мандата на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева - с формалното основание, че предстои нов конкурс за поста.

В същото интервю пред БНТ Димитров обяснява, че политическата подкрепа от Народното събрание била "блазнеща за неговото собствено его", защото я получил, "без да я потърси".

На практика Комисията по здравеопазване, оглавявана от ГЕРБ, бламира бившия здравен министър Хинков, който искаше да уволни Димитров заради хроничните финансови проблеми в "Пирогов".

Шефът на "Пирогов" не беше отстранен дори след като журналистката Валя Ахчиева излъчи скандалния запис от медицински съвет в болницата, на която лекари обсъждаха как трябва да "дочакат ротацията" на правителството и да накарат близките на Даная да "усетят болката".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна, двама души са ранени

Вследствие на атаката Киев ще внесе рекордно високо количество електроенергия.

13:35 - 22.06.2024
Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024