Директорът на Столичния инспекторат: Схемата с незаконни сметища е ощетила София с десетки милиони Снимка: © Screenshot

Схемата за незаконно изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси е довела до финансови щети за София в размер на десетки или дори стотици милиони левове. Тя е била толкова голяма, че не е било проблем да се предоставят десетки хиляди левове, за да се запази комфорта на замесените в нея. Това заяви директорът на Столичния инспекторат инж. Николай Неделков в интервю за bTV.

Коментарът му е във връзка с разследването в две части на Фондацията "Антикорупционен фонд" (АКФ), която разкрива нерегламентирани дейности във връзка със събирането на отпадъци в София. Става дума за паралелна система за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на над 240 нерегламентирани сметища на територията на Столичната община, както и злоупотреба със системата на едрогабаритни отпадъци.

По думите на Неделков замесените в схемата са изхвърляли строителните си отпадъци наполовина по-евтино - срещу 50-60 лв. вместо да плащат общинската такса от 30 лв. на тон в единственото регламентирано място за това - депото "Враждебна".

"Маркирахме над 240 нерегламентирани сметища, където се изсипват смесени отпадъци, битови, строителни и голямо количество земни маси. Тези земни маси трябва да влизат в депото във Враждебна, но заради цените, които са там, икономическият интерес на строителните и на транспортните фирми е засегнат. Съответно те намират места, които са удобни. Никой не ги проверява и така те избягват актове и таксите на депо "Враждебна", поясни директорът на Столичния инспекторат.

Неделков е служител там от 2011 г. и споделя, че дори още, когато е бил само експерт е подавал сигнали до началниците си за подобни нередности. Темата обаче се засяга едва сега, когато директорският пост се заема от него.

По думите му схемата е продължавала над 10 години.

"Транспортните фирми когато отидем да ги санкционираме бягат. През цялото време от проверките е имало и заплахи срещу мен от сорта на “г-н инженер, внимавай къде ходиш, ходиш по правия път, да не паднеш от дерето", каза той.

Директорът посочи, че един от участниците в схемата е инж. Николай Кючуков, началник Сектор „Контрол на замърсяване от строителството“. Името му беше по-рано осветено и в самото разследване на АКФ, което е осъществено с помощта на Неделков.

Началникът на Столичния инспекторат разказа още, че до него е стигнал слух как Кючуков е събирал пари, за да си осигури ръководния пост в инспектората. Не е ясно обаче как тези пари са щели да бъдат използвани.

Недялков се свързал със своя служителка, извършващи проверки, която потвърдила информацията. Служителката му разказала за цялата схема, а директорът я е записал с мобилното си устройство. Именно на този запис е използван в процеса по осветляването на незаконните дейности.

"Записът е цял, не е манипулиран, ще се докаже от съответните служби. В него става ясно, че инж. Кючуков събира пари да ме измести, че се дават пари от хора, които организират транспортните фирми да изсипват на определени места. Не се съставят актове, или има за шофьорите, но на такива, за които това е първо нарушение и остават с малки санкции", допълни той.

По думите му вече са предприети действия за подаване на сигнал до прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в ръководената от тях комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024