До 20 години цигарите ще са спомен  от миналото

В следващите 20 години ще има все повече държави, в които цигарите ще бъдат спомен от миналото. Наскоро Нова Зеландия обяви амбицията си да стане първият Остров без дим.

Според здравния план, подкрепен от правителството, тийнейджърите на 14 години и под тази възраст никога няма да могат да си купят цигари легално.

Нова Зеландия прие закон, който забранява завинаги цигарите за родените след 2008 г.

В същото време националните власти организират редица разяснителни кампании посредством здравните служби, които да насочат пушачите към тютюневи изделия без горене, ако не могат да спрат да пушат по друг начин.

Великобритания също има програма, която предвижда до 2030 г. да е страна без дим. Страната традиционно е и домакин на международния E-cigarette Summit в Лондон - форум, на който медици, изследователи, хора от академичната общност и социолози обсъждат въздействието на никотина и различните начини за неговото приемане върху здравето на индивида и на обществото.

Бездимните изделия като електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн и снус са ефективен инструмент за отказването на мнозина от цигарите и имат огромен потенциал за намаляване на смъртността и болестите, свързани с тютюнопушенето. Това потвърждават последните проучвания по темата, изнесени от независими изследователи от Обединеното кралство, САЩ, Норвегия, Нова Зеландия, Япония и други държави с реални наблюдения върху иновативните тютюневи продукти. Според тях най-важно е пушачите да имат достъп до различните бездимни алтернативи, с които да заместят цигарите, ако не могат да спрат да пушат и да могат да изберат най-подходящата за себе си.

Токсиколозите: Рискът от пушенето е значително по-голям от вейпинга

„Електронните цигари са по-ефективни от никотин заместващата терапия за отказване на цигарите. И за първи път можем да кажем, че това заключение е във висока степен подкрепено от научни данни“, каза д-р Джейми Хартман-Бойс, доцент и редактор в Cochrane Tobacco Addiction Group в Оксфордския университет. Cochrane е златният стандарт в научните анализи, а настоящото заключение е от ноември и обхваща 79 изследвания на тема електронни цигари.

Биомаркерите се различават драстично при хората, които използват електронни цигари, при тези, които са на двойна употреба и тези, които продължават да пушат цигари, сочат още проучванията. Имаме все повече научна информация, но и все повече дезинформация в медиите, коментира Бойс.

„Доказателствата сочат, че рискът, породен от електронните цигари за потребителите, е значително по-малък от този от конвенционалните цигари. Това се отнася както до ефекта върху пушачите, така и върху хората около тях. Засега все още не можем да определим точно с колко по-малко“, казва токсикологът проф. Алън Бубис. Председателят на Комитета по токсичност на химикалите в храните, потребителските продукти и в околната среда в Кралския колеж в Лондон изнесе данните от сравнението на относителните токсикологични рискове на електронните цигари и цигарите.

„Течността в електронните цигари, пропилей гликолът и растителният глицерин (глицерол) е относително нетоксична в нивата, налични при вдишване в краткосрочен до средносрочен план. Най-токсичните химикали, открити в конвенционалните цигари, или не присъстват, или присъстват в много по-ниски нива в електронните цигари. Например, нивата на специфичния за тютюна нитрозамин NNK (Nicotine-derived-nitrosamine ketone) в електронните цигари са < 0,3% спрямо нивата в цигари. Живак, олово, рубидий, арсен, сребро, кобалт, бисмут, паладий и кадмий отсъстват от състава на вейпинг продуктите.“

Англия, Норвегия, Нова Зеландия се борят за първото място

„Електронните цигари работят. Знаем това както от рандомизираните проучвания, така и от данните на популационно ниво“, казва и председателят на английската организация Action on Smoke and Health Дебора Арнот. През последните години Англия отбеляза драстичен спад на пушачите и забележителен успех в програмите си за отказване на пушенето чрез поведенческа подкрепа и електронни цигари.

Цялостната политика в Обединеното кралство е в подкрепа на вейпинга и това е от решаващо значение за успеха на борбата с пушенето, смятат експертите. Държавите, които не са въвели добрите практики за контрол на тютюна и различни ставки за облагане на продуктите с намален риск, обаче не могат да се похвалят с напредък в борбата с пушенето.

Напълно възможно е в следващите 10-20 години Норвегия да изкорени тютюнопушенето и причината за това е друга бездимна алтернатива - снусът, чрез който хората, които иначе биха пушили, приемат никотин.

„За по-голямата част от света дебатът за тютюнопушенето е как да стигнем до финала - по-малко от 5% процент на разпространение на тютюнопушенето. Норвегия има късмета да наближава тези 5% и причината е в навлизането на пазара на снус през 90-те години, а не високите данъци върху цигарите, които са факт от 70-те“ , казва д-р Карл Лунд, старши изследовател в Новрежкия институт по обществено здраве. Въздействието на тютюневия продукт с намален риск може да се види и в Швеция, където смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, сега са половината от тези в други страни от ЕС.

Продажбите на цигари спадат 4 до 5 пъти по-бързо след въвеждането на бездимните алтернативи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024