Васил Терзиев представя бюджета на София за 2024 г. до средата на януари Снимка: © Столична община

Васил Терзиев ще представи за обществено обсъждане проектобюджета на Столична община за 2024 г. Това стана ясно от публикация на кмета на София в профила му във Facebook.

Терзиев написа: „България влиза в 2024 г. с приет държавен бюджет - нещо, което не се е случвало от три години. В София - общинският съвет е замръзнал някъде във времето и новини няма.“

В публикацията си той се обръща към общинските съветници от ГЕРБ Георги Георгиев и Антон Хекимян: „Уважаеми г-н Георгиев и г-н Хекимян, нито София, нито аз имаме нужда от съветите ви и безплодните ви разходки до „Московска“ 33 веднъж седмично. София има нужда всички общински съветници да запретнете ръкави и заедно да си свършите работата. Решаваме наследени проблеми! Ще повторя, че всички - и ние, и тези, които са управлявали, и опозицията, който и в каквато роля да е, трябва да поемем своята отговорност пред софиянци сега," написа Терзиев.

Терзиев отчита, че с пприемането на държавния бюджет за 2024 г. бяха одобрени за финансиране 109 инвестиционни проекта на обща стойност близо 100 млн. лева. От тях близо 34 млн. лв. ще бъдат инвестирани в северните райони на столицата. Работата по всички проекти трябва да приключи най-късно до края на 2026 г.“, уточнява кметът.

Терзиев допълва, че заради блокирания общински съвет е намерено решение за недостига на средства за ВиК инфраструктурата на София, „заедно с Министерския съвет, не с общинския“.

„Екипът ни осигури част от необходимите средствата от над 10,2 млн. лв., а правителството одобри над 32 млн. лв. допълнителен трансфер. Така осигурихме довършването на проектите и осигурихме възможност да кандидатстваме за нови и така да продължим изграждането на ВиК инфраструктурата на столицата“, написа още Терзиев.

Терзиев припомня, че е дарил първата си заплата като кмет в помощ на дете със здравословен проблем и ще продължи да дарява всяка следващата заплата и занапред.

Столичният общински съвет остана блокиран и след петия опит да излъчи председател. Следващото заседание, на което общинските съевтници ще се опитат да изберат председател е насрочено за 11 януари.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024