"Добре, че направихме симулатор, че иначе нямаше къде да се снимат" Снимка: © https://www.facebook.com/kalinveliov

14 учебни часа "Въведение в АЕЦ Козлодуй" и още 7 часа по "Радиационна защита" - това е задължителната предварителна подготовка, която всеки външен човек трябва да премине, за да получи достъп до контролираната зона на АЕЦ "Козлодуй".

Затова и снимките на Калин Вельов зад пултовете в централата предизвикаха доста голям интерес в социалните мрежи - дори накараха бившият енергиен министър Милко Ковачев (2001-2005) да коментира "Дано регулаторът не види къде сте го пуснали да се снима".

Депутатът от ГЕРБ не е в контролната зала на централата, а това не сцена от научно-популярен сериал. Вельов е част от делегация народни представители, водени от Валентин Николов (председател на Комисията по енергетика) на посещение в централата. Програмата им за деня е включвала посещение в Пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000 и "технически тур на площадката на атомната централа", става ясно от съобщение на информационния център на АЕЦ.

Музикантът не е член на Комисията по енергетика. Участва само в комисиите по въпросите на децата, младежта и спорта, и по културата и медиите. Въпреки това се е присъединил към работното посещение, "за да се запознае с нови неща", както пояснява на въпроса какво общо има с дейността на атомната електроцентрала.

"Животът ме отвя за една нощ от музиката и морето право в АЕЦ Козлодуй на посещение с енергийната комисия. Баща ми е енергетик и имаше логика и аз да съм такъв, ама на.. Остана ми вечният интерес към темата", пише той.

В редакция на първата си публикация Вельов уточнява, че е направил снимките в учебния център на "Козлодуй".

Симулаторът за ВВЕР-1000 е лицензиран и пуснат в експлоатация през февруари 2000 г., като е оборудван от GSE Systems. Щитът за управлението му е точно копие на този в блок 6. Използва се за аварийни тренировки на операторските екипи на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Добре, че го направихме този симулатор, че иначе нямаше къде да се снимат", реагира с ирония бившият министър Милко Ковачев.

Завършил специалност "Енергетика", Ковачев е работил в АЕЦ "Козлодуй" между 1979-1982 (като старши инженер оператор на 1 и 2 блок) и 1992-1994 г. Работил е в Комитета по енергетика до 1998 г., след което става началник отдел "Европейска интеграция" в Министерски съвет, като участва в преговорите за бъдещето на атомната централа. От 2001 до 2005 г. беше министър на енергетиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски. В неговия мандат беше рестартиран и проектът за АЕЦ "Белене", замразен дванадесет години по-рано и все още неосъществен независимо от изразходваните бюджетни средства.

След напускането на политиката Ковачев заемаше ръководни позиции в "Русатом Оверсиз" и в "Уорли Парсънс". През 2015 г. беше посочен за ръководител на Отдела за развитие на ядрената инфраструктура към Международната агенция за атомна енергия. Заема тази позиция и към момента.

Обяснено: Клетвите на Калин Вельов като депутат

Колкото до Калин Вельов - депутатът обяснява интереса си към оперативната работа на АЕЦ "Козлодуй" с желанието си да "взима смислено участие в гласуванията" в Народното събрание. В профила си във Facebook той посочва, че се "в последните 2 месеца научава много подробности" за държавното управление и че се интересува от конкретни теми в ресор "Енергетика". Сред тях - "дали "Мариците" ще работят или не", и "защо 3 и 4 блок (на "Козлодуй") не работят" (от 2007 г.).

"Добре е да съм запознат с нещо, когато заставам с гласа и лицето си зад него", казва перкусионистът, който се закле като депутат в 44 Народно събрание два пъти през лятото на 2020 г. (при напускането на Владислав Горанов и след смяната на Данаил Кирилов).

Всъщност, Вельов не е единственият сред делегатите от парламента в "Козлодуй", който няма специализирана подготовка в сферата на енергетиката. Председателят на Енергийната комисия Валентин Николов е инженер със специализация в машиностроенето и двигателите с вътршено горене. Това не попречи да бъде избран за зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ по време на мандата на Делян Добрев и да влезе в борда на директорите на БЕХ. През май 2012 г. Николов беше назначен и за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" - пост, който запази близо една година, преди да бъде заменен от Иван Генов.

Сред останалите членове на комисията има политолог, историк, специалист по българска филология, еколог с диплома от Тракийския универститет, бивш собственик на фирма за превози и др. Валери Симеонов е сред малцината депутати в ресорната комисия с диплома за "Електроинженер".


Прочетете още:

Време е АЕЦ "Козлодуй" да си върне строителство на нова ядрена мощност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023