Снимка: © https://www.facebook.com/kalinveliov

14 учебни часа "Въведение в АЕЦ Козлодуй" и още 7 часа по "Радиационна защита" - това е задължителната предварителна подготовка, която всеки външен човек трябва да премине, за да получи достъп до контролираната зона на АЕЦ "Козлодуй".

Затова и снимките на Калин Вельов зад пултовете в централата предизвикаха доста голям интерес в социалните мрежи - дори накараха бившият енергиен министър Милко Ковачев (2001-2005) да коментира "Дано регулаторът не види къде сте го пуснали да се снима". 

Депутатът от ГЕРБ не е в контролната зала на централата, а това не сцена от научно-популярен сериал. Вельов е част от делегация народни представители, водени от Валентин Николов (председател на Комисията по енергетика) на посещение в централата. Програмата им за деня е включвала посещение в Пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000 и "технически тур на площадката на атомната централа", става ясно от съобщение на информационния център на АЕЦ. 

Музикантът не е член на Комисията по енергетика. Участва само в комисиите по въпросите на децата, младежта и спорта, и по културата и медиите. Въпреки това се е присъединил към работното посещение, "за да се запознае с нови неща", както пояснява на въпроса какво общо има с дейността на атомната електроцентрала.  

"Животът ме отвя за една нощ от музиката и морето право в АЕЦ Козлодуй на посещение с енергийната комисия. Баща ми е енергетик и имаше логика и аз да съм такъв, ама на.. Остана ми вечният интерес към темата", пише той. 

В редакция на първата си публикация Вельов уточнява, че е направил снимките в учебния център на "Козлодуй". 

Симулаторът за ВВЕР-1000 е лицензиран и пуснат в експлоатация през февруари 2000 г., като е оборудван от GSE Systems. Щитът за управлението му е точно копие на този в блок 6. Използва се за аварийни тренировки на операторските екипи на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". 

"Добре, че го направихме този симулатор, че иначе нямаше къде да се снимат", реагира с ирония бившият министър Милко Ковачев.

Завършил специалност "Енергетика", Ковачев е работил в АЕЦ "Козлодуй" между 1979-1982 (като старши инженер оператор на 1 и 2 блок) и 1992-1994 г. Работил е в Комитета по енергетика до 1998 г., след което става началник отдел "Европейска интеграция" в Министерски съвет, като участва в преговорите за бъдещето на атомната централа. От 2001 до 2005 г. беше министър на енергетиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски. В неговия мандат беше рестартиран и проектът за АЕЦ "Белене", замразен дванадесет години по-рано и все още неосъществен независимо от изразходваните бюджетни средства. 

След напускането на политиката Ковачев заемаше ръководни позиции в "Русатом Оверсиз" и в "Уорли Парсънс". През 2015 г. беше посочен за ръководител на Отдела за развитие на ядрената инфраструктура към Международната агенция за атомна енергия. Заема тази позиция и към момента.

Обяснено: Клетвите на Калин Вельов като депутат

Колкото до Калин Вельов - депутатът обяснява интереса си към оперативната работа на АЕЦ "Козлодуй" с желанието си да "взима смислено участие в гласуванията" в Народното събрание. В профила си във Facebook той посочва, че се "в последните 2 месеца научава много подробности" за държавното управление и че се интересува от конкретни теми в ресор "Енергетика". Сред тях - "дали "Мариците" ще работят или не", и "защо 3 и 4 блок (на "Козлодуй") не работят" (от 2007 г.). 

"Добре е да съм запознат с нещо, когато заставам с гласа и лицето си зад него", казва перкусионистът, който се закле като депутат в 44 Народно събрание два пъти през лятото на 2020 г. (при напускането на Владислав Горанов и след смяната на Данаил Кирилов). 

Всъщност, Вельов не е единственият сред делегатите от парламента в "Козлодуй", който няма специализирана подготовка в сферата на енергетиката. Председателят на Енергийната комисия Валентин Николов е инженер със специализация в машиностроенето и двигателите с вътршено горене. Това не попречи да бъде избран за зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на ГЕРБ по време на мандата на Делян Добрев и да влезе в борда на директорите на БЕХ. През май 2012 г. Николов беше назначен и за изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" - пост, който запази близо една година, преди да бъде заменен от Иван Генов. 

Сред останалите членове на комисията има политолог, историк, специалист по българска филология, еколог с диплома от Тракийския универститет, бивш собственик на фирма за превози и др. Валери Симеонов е сред малцината депутати в ресорната комисия с диплома за "Електроинженер". 


Прочетете още: 

Време е АЕЦ "Козлодуй" да си върне строителство на нова ядрена мощност


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония