Добре дошли в Ел Салвадор - раят на криптовалутите Снимка: © Getty Images

Добре дошли в Ел Салвадор - държава от Централна Америка с около 6 млн. души население, където всеки може да отиде на пазар без да носи портмонето си - защото за почти всичко може да бъде платено с биткойни.

Преди девет месеца страната направи биткойна законно платежно средство, насърчавайки хората да го използват за всекидневни транзакции - от купуването на детски играчки и храна до плащането за гориво и дори имоти. В Ел Салвадор почти всичко може да бъде купено с биткойн както от големите вериги, така и от улични продавачи, разказва BBC.

Решението на президента Найиб Букеле да направи криптовалутата законно платежно средство означава, че на теория тя трябва да бъде приета от всички фирми, наред с другата официална валута на страната - щатския долар.

През последните седмици обаче се отчита срив при криптовалутите, който засяга инвеститорите по целия свят - включително и правителството на Ел Салвадор. Икономическата криза обхваща цифровата валута, предизвика въпроси за политиката на латинската държава, в която са осигурени близо 100 млн. долара публични средства за закупуването на биткойни.

2300 биткойна на страната сега струват само половината от това, което правителството е платило за тях, макар финансовият министър да отхвърля критиките и да твърди, че съществува "изключително минимален фискален риск".

Време е за биткойн плаж

Мястото, където се ражда ентусиазмът по биткойн в Ел Салвадор, е Ел Зонте - малък град за сърфиране и риболов, намиращ се на южния бряг. През 2019 г. анонимен дарител дава на група любители на криптовалутите първото от няколко големи дарения в цифровата валута. Никой не знае кой е анонимният дарител, но неговото единствено условие е биткойните да не бъдат превърнати в долари.

Идеята е да се създаде първата в света кръгова икономика на биткойн, където хората могат да получават плащания във валутата – онлайн кеш система – и да се издържат от нея.

В останалата част от света биткойн може да се използва за онлайн покупки, но освен в малък брой кафенета или единични компании, не било възможно да се използва за всекидневни плащания. Ел Зонте досега е получил около 350 хил. долара от своя анонимен дарител - значителна сума за това дрипаво, но красиво градче, сега известно още като Биткойн Бийч.

Катерина Контрерас е един от първите бенефициенти. Преди две години, по време на пандемията, ѝ е предложен курс за спасители, като организаторите покриват транспорта и храната на обучаващите се в биткойни.

„След това в продължение на шест месеца работихме като спасители и ни плащаха заплатите в биткойни“, разказва тя пред BBC.

Някои фирми в града казват, че са забелязали 30% ръст в търговията, който от части се дължи на "биткойн туристите", подхранвани от крипто манията, която прокламират редица YouTube канали. Те са привлечени от новостта да харчат своите цифрови монети по време на почивка.

Въпреки това приемането на биткойн в Ел Салвадор остава неравномерно. Колкото повече се отдалечаваш от Биткойн Бийч, толкова по-малка е вероятността да можеш да си купиш неща в криптовалута. В Ел Зонте малко над половината от фирмите приемат цифровите монети, но пропорционално на разстоянието от Ел Зонте тази половина става по-скоро една четвърт, разказва BBC.

"Биткойн нацията" Ел Салвадор рискува да фалира след експеримента с криптовалутата

Правителството на Ел Салвадор казва, че няма планове да принуждава фирмите да приемат биткойн, въпреки че трябва да се спазват законите за валутата в страната. Досега властите се ограничават до предлагането на стимули. Повече от половината салвадорци не притежават банкова сметка, но президентът Букеле е отпуснал 200 млн. долара публични пари в субсидирано приложение за биткойн портфейл, наречено Chivo.

Всеки, който изтегли приложението, получава 30 долара в биткойн за регистрацията, което обяснява защо то е било изтеглено четири милиона пъти в страната с население от 6,5 милиона. Но мнозина използват приложението за транзакции в долари, а не в биткойни. Това често се прави от хора, които работят в чужбина и изпращат пари вкъщи на семействата си, тъй като няма комисиони или такси за превод. Има и признаци, че след първоначалния интерес, хората използват Chivo все по-малко.

Международният валутен фонд настоява Ел Салвадор да отмени решението си за превръщането на биткойн в законно платежно средство, като твърди, че страната е твърде нестабилна за тази цел, а икономисти от региона са все по-загрижени. Икономистът Татяна Марокин казва, че правителството няма достатъчно пари, за да помогне на уязвими хора, така че не трябва да поема рискове като налива публични средства в криптовалута.

"Не знаем точно кога и с какви пари са купили биткойни", казва тя.

Министърът на туризма Морена Валдес обаче настоява салвадорците да имат доверие в президента Букеле, въпреки падащата стойност на биткойн.

"Знаем, че всяко решение на президента се взема в точния момент. Хората имат голямо доверие в неговите решения и в това как върви икономиката на страната", казва тя.

Други страни също обмисляха да последват идеята на Ел Салвадор, преди да бъде отчетен поредният спад на криптовалутата.

Сега латинската държава обаче иска да отиде по-далеч, като президентът ѝ обяви планове за нов град, наречен Биткойн Сити, който да бъде построен в подножието на вулкан, който пък ще осигурява геотермална енергия и ще захранва гигантска биткойн мина.

Сривът на криптовалутата обаче оказва натиск върху правителството и може да се окаже пречка пред амбициозните му планове за биткойн схеми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023