Карадайъ: Доган не беше съгласен с оставката ми, Пеевски ще е лидер на "комерсиалните" депесари

Мустафа Карадайъ се появи в национален ефир за първи път след оставката си като председател на ДПС през ноември 2023, само за да опита да разсее съмненията за вътрешно разделение в партията и за сериозен конфликт между него, Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Според Карадайъ - той имал поне три разговора с Доган преди оставката си, а почетният председател на ДПС не бил съгласен с оттеглянето му.

На въпроса защо не е стъпвал в Народното събрание от местните избори насам, Мустафа Карадайъ се оправда с това, че искал да остави "достатъчно време за подготовка на бъдещите кандидати" за ръководител на ДПС и за "сериозен дебат за бъдещето на партията".

"Опитвам се да не съм на терен, за да се развие този процес. Когато съм казал да има достатъчно време за подготовка на бъдещите кандидати, ако съм активен на терен, този процес ще бъде изкривен", каза той в интервю за Георги Любенов по БНТ.

Карадайъ не си позволи да каже нито една критична дума по адрес на Делян Пеевски, но много ясно даде да се разбере какво е мнението му за неговия стил.

"Има няколко различни групи депесари - едно ново поколение хора, които са по-прагматични, по-амбициозни и нетърпеливи, дори комерсиални, които искат всичко да се случи тук и сега. Не придават такава значимост на ценностите", каза Карадайъ, като посочи, че Пеевски би бил изразител на техните интереси като съпредседател.

За сметка на това - Джевдет Чакъров щял да "покрие очакванията" на традиционните членове на партията, които са етническите турци, пазещи спомена за насилието от Възродителния процес.

Карадайъ призна и че в ДПС има структури, които "работят само срещу финансиране и само това чакат".

Мустафа Карадайъ реши сам да прави анализ на писмата на Доган, за да отрече тълкуванията в посока на тежки критики от бившия лидер по негов адрес.

Той обяви, че от години смятал за приоритет на партията възстановяването на прекъснатата връзка между хората и политиците. "Залитането към Турция" не бил негов проблем, защото работил за "подобряването на активните отношения с Турция" след решение на колективните органи на партията.

Карадайъ влезе дори в подробности за обръщението на Ахмед Доган "Драги" по негов адрес за рождения му ден през 2023, месеци преди да се стигне до оставката му. Въпросното обръщение беше тълкувано от хора като Осман Октай като сигнал, че "Карадайъ е пътник".

Самият той обаче не е съгласен с тази версия и напомня, че по същия начин Доган го поздравил и през 2016 г. при началото на мандата му като председател.

"Обръщението „драги“ през 2023 г. и обръщението „драги“ през 2016 г. за рожден ден каква разлика имат? Но в момента го експлоатират извън контекста", обяви Мустафа Карадайъ.

Карадайъ заплаши със съд след намеци за злоупотреби с касата на ДПС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024