Карадайъ заплаши със съд след намеци за злоупотреби с касата на ДПС Снимка: © Булевард България

Бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ заплаши да заведе дела за клевета срещу "някои журналисти и анализатори, опитващи се да се представят за познавачи на ДПС, както и изгонени от партията преди повече от 20-25 г лица".

Въпреки че Карадайъ не посочва поименно адресатите си, може да се предположи, че е провокиран от изказвания на журналиста Илхан Андай ("Родопи 24") и бившия зам.-председател на партията Гюнер Тахир.

В поредица от интервюта двамата намекнаха за връзка между отстраняването на Карадайъ и предполагаеми финансови злоупотреби с пари от Движението за права и свободи.

Той повтаря официалния си мотив за решението да подаде оставка на 17 ноември 2023: "за да е ясно, че аз не съм кандидат за председател на партията за следващия мандат, да има достатъчно време за сериозен дебат за бъдещето на партията, както и достатъчно време за подготовка на евентуалните кандидати за председател на партията".

"Кое от написаното не е ясно?", пита риторично Карадайъ.

"За материалното ми състояние да се правят внушения от рода на това „говори се“, „непроверена информация от достоверни източници“ нито е достойно, нито е етично, нито е морално! Това, което имам, съм го декларирал пред Сметната палата. Декларациите са публични", пише още той.

Причината за една от редките му изяви след оставката са интервюта на Андай и Тахир

Преди дни пред Нова ТВ Андай разтълкува изказването на Ахмед Доган за превръщането на ДПС в "корпоративна, платена, партийна организация" не като критика срещу Делян Пеевски, а срещу "хората на Карадайъ".

Журналистът заяви, че при Доган достигнала "някаква информация за придобити имоти в Турция, за друг бизнес". Според него - лидерите на изселническите общности съобщили на почетния председател на ДПС за въпросните сделки с имоти в района на Ялова от хора, "близки до Карадайъ".

Андай подчерта, че не е разследвал тези твърдения и не твърди, че лично Мустафа Карадайъ е замесен. Но в партията имало случай на "зам.-председател, който е изгонен, затова че е залитнал по млада блондинка и за да ѝ угоди, са изчезнали едни 400 000 лв." - отново без да посочи име.

Сходна версия за отстраняването на Карадайъ заради "бъркане в касата с държавната субсидия на ДПС" лансира Гюнер Тахир пред БНР. Тахир е висш кадър на партията до средата на 90-те години, който впоследствие напусна и създаде собствено движение НДПС (Национално движение за права и свободи). Той отново се позоваваше на своя информация, като допълваше и че в касата на ДПС "безконтролно бърка и самият Доган".

"Тези лица не могат да ангажират общественото внимание с нищо друго, освен с подобни псевдоанализи и откровени лъжи и внушения", заявява Мустафа Карадайъ в отговор. "Ако продължат с лъжите и внушенията, ще си потърся правата по съдебен ред".

Илхан Андай: Доган отправи послание и към Анкара, и към Брюксел, и към Москва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024