Снимка: © Getty Images

Докато Европа се готви да отвори границите си за туристи, Великобритания наложи 14-дневна карантина от 8 юни, понеделник. 

С малки изключения - всчики хора, които пристигат на територията на Обединеното кралство, независимо дали със самолет, с ферибот или с влак, трябва да предоставят на граничните служби адрес, на който ще се самоизолират. 

Ако пътникът няма къде да се настани, правителството ще има грижата да организира престоя му под карантина за сметка на гражданина, независимо от каква националност е. 

Местните служби предупреждават, че ще извършват проверки на място, за да са сигурни, че карантинираните граждани спазват правилата - т.е. че не ходят на работа, не излизат до магазини и не канят гости. Всяко нарушение може да доведе до глоба от 1000 паунда. 

Изключенията засягат няколко групи хора - включително шофьорите на товарни превози, медицинските работници и други групи. Правилата няма да важат и за преминаващите транзитно през Великобритания, ако не напускат летището и не пресичат граничния контрол. 

Сезонните работници и хората, които пристигат от Ирландия, Нормандските острови и остров Ман, няма да бъдат ограничавани, ако са прекарали там поне 14 дни - т.е. няма вариант, при който да избегнете карантината с бърз престой в Дъблин, например. 

Решението на Великобритания да въведе карантина за пристигащи граждани беше посрещнато с недоумение и протест от страна на някои от най-големите авиокомпании и туристически агенции, които работят на местния пазар. 

British Airways, EasyJet и Ryanair определиха задължителната мярка за несправедлива и непропорционална. 

В обща позиция на авиокомпаниите се посочва, че задължителната карантина е по-строго ограничение от режима, на който са подложени доказано болните хора с Covid-19 на територията на Великобритания. Препоръчителната самоизолация на пациентите със симптоми на коронавирус е 7 дни. 

"Призоваваме британското правителство да премахне неефективната карантина за посетителите, защото тя ще има съсипващ ефект върху туристическата индустрия на Великобритания и ще унищожи още хиляди работни места по време на безпрецедентната криза", се казва в позицията на авиокомпаниите. 

Директорът на Ryanair Майкъл О'Лиъри коментира, че макар резервациите за самолетни билети са спаднали с 50%, заминаващите полети от Великобритания са "пълни" и че британските граждани вероятно ще игнорират новите правила. За сметка на това - дори малкото европейски туристи ще прекратят плановете си за посещение на Острова, докато карантината не бъде отменена. Затова О'Лиъри определя решението на кабинета като "глупост", а компаниите са готови да заведат дело срещу решението на правителството. 

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър също разкритикува мярката като "груб инструмент", приложен прекалено късно във време, в което останалите страни започват да вдигат ограниченията за пътувания. 

"Много по-добре би било да се въвде някакъв режим на тестване още на летището или в рамките на няколко дни след пристигането", казва той в интервю за LBC Radio. 

Епидемията във Великобритания върви към спад, но с относително бавни темпове. Новите случаи на Covid в страната през последната седмица са между 1300 - 1600 души на ден, като общият им брой от началото на кризата е над 286 000. Починалите пациенти са над 40 500.

Заради високия брой на активните случаи на коронавирусна инфекция пристигащите от Великобритания попадат под задължителна карантина при влизане в България. Мярката засяга 8 страни от ЕС плюс Северна Македония.  

ЕК препоръча на държавите-членки да започнат постепенно вдигане на карантинните мерки и граничните контроли със страни със сходна епидемична обстановка. България, Сърбия, Гърция и Румъния сключиха подобно споразумение, което ще влезе в сила от средата на юни. На 15 юни Германия и Швейцария също планират да отворят границите си за международни пътувания. Чехия вече вдигна ограниченията за пътуване до Словакия, Германия, Австрия и Унгария. 


Прочетете още: 

ТУРИЗМЪТ СЛЕД ПАНДЕМИЯТА: ПАСПОРТИТЕ, КОИТО ОТВАРЯТ ВСИЧКИ ВРАТИ

"КЪМИНГС НАКАРА ХОРАТА ДА СЕ ПОЧУВСТВАТ КАТО ГЛУПАЦИ": МОНОЛОГЪТ, КОЙТО СВАЛИ ВОДЕЩАТА НА NEWSNIGHT


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество