"Иска ми се никога да не бяхме снимали този филм". Речта на автора на "20 дни в Мариупол"

По това време преди две години журналистът Мстислав Чернов е сред първите, които са в Мариупол веднага началото на руската инвазия в Украйна. Сега държи в ръцете си първата статуетка - символ на най-престижните филмови награди, която украинец получава.

"Това е първият "Оскар в историята на Украйна" - с тези думи се качи на сцената по време на церемонията по-раздаването на наградите в Долби Тиътър в Лос Анджелис журналистът, станал режисьор на филма "20 дни в Мариупол".

След първите изречения Чернов е прекъснат от бурни аплодисменти в залата. Той ги изчаква и продължава с емоционалната си реч.

"За мен е чест. Но може би съм първият режисьор, качил се на тази сцена, който ще каже: "Иска ми се никога да не бях снимал този филм".

Иска ми се да можех да сменя тази награда с това Русия никога да не беше нападала Украйна, никога да не беше окупирала градовете ни. Бих разменил всички почести за това Русия да не беше убивала хиляди мои сънародници. Но не мога да променя историята.

Не мога да променя миналото. Но всички ние, част от най-талантливите хора на света, можем да направим така, че истината да излезе наяве и хората на Мариупол и тези, които дадоха живота си за него, никога да не бъдат забравени.

Защото киното създава спомени, а спомените създават история," продължава той сред нова вълна от аплодисменти, за да завърши с думите "Слава на Украйна".

Екипът на журналиста от Associated Press Мстислав Чернов пристига в Мариупол в деня на руското нападение - 24 февруари 2022 г.

Първи показват разрушенията в града, работата на лекарите в местните болници, жертвите и ранените. Тръгват си на 15 март благодарение на отворения хуманитарен коридор по това време.

Но Мстислав е обзет от чувство на вина, че трябва да напусне града в тези най-тежки дни, когато всъщност още никой не знае, че най-страшното тепърва предстои и че от 30 часа видео материал са успели да покажат на света едва около 40 минути.

Заедно с фотографа Евгений Малолетка и продуцента Василиса Степаненко решават, че ще направят нещо по-голямо - толкова голямо, че две години по-късно им носи "Оскар" за документален филм.

През януари 2023 г. филмът печели наградата на публиката на фестивала за независимо кино Sundance в САЩ. Oтличен е с награда "Пулицър" за обществен принос. Преди по-малко от месец получи и награда BAFTA за най-добър документален филм.

Тази година той беше номиниран и категорията за "Най-добър международен филм", където отличието отиде при създателите на британската драма за концлагера Освиенцим "Зона на интереси".

Зрителите в България имаха възможност да го видят миналата година, а тази той влезе в програмата на София Филм Фест и ще може да бъде гледан на 26 март във Френския институт в България.

Миналата година "Оскар" за документалистика взе филмът "Навални", който разкрива как руските служби стоят зад опита за убийство чрез отравяне с "новичок" на руския опозиционер Алексей Навални, който почина на 16 февруари в арктически затвор.

Тази година след награждаването в категорията за най-добра оригинална песен, на церемонията беше прожектирана част от реч на Навални в негова памет.

"Чуйте, имам да ви кажа нещо много очевидно. Не ви е позволено да се отказвате. Ако решат да ме убият, това означава, че ние сме невероятно силни. Трябва да използваме тази сила, да не се отказваме, да помним, че имаме огромна власт, която е потисната от тези лоши хора. Не осъзнаваме колко силни сме всъщност. Единственото нещо, от което злото се нуждае, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо. Така че – бъдете активни", казва Навални приживе.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024