"Долу ръцете от закона": Втори мащабен протест срещу промените в Натура 2000

Национален протест срещу готвените промени в Натура 2000 ще бъде организиран на 7 юли в София, Пловдив, Варна Бургас и още няколко града в страната.

Под надслова "Долу ръцете от Закона! От морето, планините, реките!" няколко природозащитни организации ще проведат шествия срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието, внесен от Министерски съвет. В София протестът ще започне от 18:30 ч. пред Съдебната палата, като шествието ще премине между "Цар Освободител", Народното събрание и Орлов мост между 19 и 21 ч.

Критиките срещу проекта са свързани с това, че се въвежда нов режим на управление на защитените зони, като плановете за поддържането и развитието им ще се определят от отделните регионални инспекции по околната среда.

Екоорганизациите протестират и срещу въвеждането на нов консултативен орган за мрежата Натура 2000, в която научните организации са поставени на последно място по тежест след централната и местната администрация, работодателските и синдикалните организации, национално представените организации на собственици и ползватели на земи в Натура 2000 и др.

"Преобладават организации, които нямат експертиза в областта на биоразнообразието. Въпреки това обаче от тях ще се очакват становища по „стратегически документи по управление на мрежата Натура 2000, както и стратегически документи, свързани с типовете природни местообитания и видовете, предмет на опазване в защитените зони“, посочват от "За да остане природа в България" в своя позиция. Те предупреждават, че промените ще обезсмислят българската част от Европейската екологична мрежа, ако се приемат в този вид.

Първоначално парламентарната група на ГЕРБ даде сигнал, че няма да подкрепи промените в закона, които са разработени по инициатива на "Обединени патриоти". Въпреки това проектът не е спрян, а по него предстои изготвяне на доклад за второ четене.

"Нямаше и намек, че исканията ни за премахване на всички текстове, засягащи Натура 2000, ще бъдат приети. Министерство на околната среда и водите вече 4 години организира подобни „кръгли маси”, крайният резултат от които е законопроект, нарушаващ европейските директиви, унищожаващ природата на България, премахващ научното начало при управлението на НАТУРА 2000 и създаващ условия за злоупотреба с европейските средства", казват организаторите на протестите.

"Стига вече игрички! Единственият шанс да спрем промените в Закона, засягащи и обезсмислящи Натура 2000 сте вие! За това нека отново излезем на протест, на 7 юли, вторник", призовават те.

Очакват се протести и в Айтос, Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Дупница, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Созопол, Шумен и плаж Корал.


Прочетете още:

МНОГОХИЛЯДЕН ПРОТЕСТ В СОФИЯ В ЗАЩИТА НА "НАТУРА 2000"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024