Национален протест срещу готвените промени в Натура 2000 ще бъде организиран на 7 юли в София, Пловдив, Варна Бургас и още няколко града в страната. 

Под надслова "Долу ръцете от Закона! От морето, планините, реките!" няколко природозащитни организации ще проведат шествия срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието, внесен от Министерски съвет. В София протестът ще започне от 18:30 ч. пред Съдебната палата, като шествието ще премине между "Цар Освободител", Народното събрание и Орлов мост между 19 и 21 ч. 

Критиките срещу проекта са свързани с това, че се въвежда нов режим на управление на защитените зони, като плановете за поддържането и развитието им ще се определят от отделните регионални инспекции по околната среда. 

Екоорганизациите протестират и срещу въвеждането на нов консултативен орган за мрежата Натура 2000, в която научните организации са поставени на последно място по тежест след централната и местната администрация, работодателските и синдикалните организации, национално представените организации на собственици и ползватели на земи в Натура 2000 и др. 

"Преобладават организации, които нямат експертиза в областта на биоразнообразието. Въпреки това обаче от тях ще се очакват становища по „стратегически документи по управление на мрежата Натура 2000, както и стратегически документи, свързани с типовете природни местообитания и видовете, предмет на опазване в защитените зони“, посочват от "За да остане природа в България" в своя позиция. Те предупреждават, че промените ще обезсмислят българската част от Европейската екологична мрежа, ако се приемат в този вид. 

Първоначално парламентарната група на ГЕРБ даде сигнал, че няма да подкрепи промените в закона, които са разработени по инициатива на "Обединени патриоти". Въпреки това проектът не е спрян, а по него предстои изготвяне на доклад за второ четене. 

"Нямаше и намек, че исканията ни за премахване на всички текстове, засягащи Натура 2000, ще бъдат приети. Министерство на околната среда и водите вече 4 години организира подобни „кръгли маси”, крайният резултат от които е законопроект, нарушаващ европейските директиви, унищожаващ природата на България, премахващ научното начало при управлението на НАТУРА 2000 и създаващ условия за злоупотреба с европейските средства", казват организаторите на протестите. 

"Стига вече игрички! Единственият шанс да спрем промените в Закона, засягащи и обезсмислящи Натура 2000 сте вие! За това нека отново излезем на протест, на 7 юли, вторник", призовават те. 

Очакват се протести и в Айтос, Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Дупница, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Созопол, Шумен и плаж Корал.


Прочетете още:

МНОГОХИЛЯДЕН ПРОТЕСТ В СОФИЯ В ЗАЩИТА НА "НАТУРА 2000"
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония