"Домът на дракона" - кървавият епос за една легендарна династия

Стара поговорка гласи, че семената на войната биват посявани в мирно време.

Ако има история, доказваща истинността на това твърдение, то това е дългоочакваната оригинална продукция на HBO "Домът на дракона".

Създадената от Джордж Р. Р. Мартин вселена се завръща по HBO с разказа за един от най-интересните периоди в историята на Вестерос, и ни предлага задълбочен поглед върху мистичната династия, управлявала континента в продължение на три века.

Друга обаче, още по-стара поговорка, твърди, че всяко продължение, прикуъл или спиноф на продукция с мащаба на "Игра на тронове" обрича феновете на разочарование. Примерите за истории на екран, чийто живот бива поддържан на изкуствено дишане с цел изцеждане на максималния финансов ресурс, са безброй.

Добрата новина е, че тук поговорката не отговаря на истината. "Домът на дракона" има всички причини да е на екран и желанието за кеширане на успеха на "Игра на тронове" е на последно място сред тях.

Историята

Действието в "Домът на дракона" започва 170 години преди да се родят Джон Сноу и Денерис Таргериен, по време на управлението на крал Визерис I. Династията на Таргариените е на върха на могъществото си, като във Вестерос цари мир и просперитет, а в същото време политическите и икономическите отношения със Свободните градове от Есос никога не са били по-добри.

СПОЙЛЕРИ ЗА ПЪРВИ ЕПИЗОД

Съдбата обаче не е отредила хубавите времена да продължат още дълго. След трагичната смърт на съпругата си Ема Арин, Визерис продължава да няма синове, като единственото му дете е дъщеря му Ренира, наричана "Радостта на кралството". Принцесата напомня Денерис: тя е красива, умна и със силен характер, но е наясно, че шансовете патриархалното общество на Вестерос да ѝ позволи да наследи Железния трон не са никак големи.

В случай че не се сдобие със син, Визерис не би имал друг избор, освен да обяви брат си Демън Таргариен за наследник. Демън е прочут воин, доказал се в много битки, но е избухлив и тираничен, а начинът, по който упражнява властта си, ще ви впечатли с първите за сериала брутални сцени, издържани изцяло в стила на "Игра на тронове".

В продължение на години Демън нарича себе си "Принц на Драконов камък" - традиционната титла на престолонаследника, която обаче не му е присъдена официално от Визерис.

Любопитен факт от историята на Кралски чертог е, че именно принц Демън създава Градската стража, чийто представители са известни и като "Златните плащове". С течение на времето обаче братът на краля все по-често използва стражата като лична гвардия. В бедните квартали Демън раздава своето собствено правосъдие и бързо си навлича омразата на местните търговци заради навика да не си плаща за осигуряваните от тях стоки. Това обаче не разклаща репутацията му сред простолюдието, което го нарича "Принцът на града".

Макар непрестанно да наричат себе си "Кръвта на старата Валирия", по това време Таргариените не са единственото валирианско семейство във Вестерос. Домът Веларион притежава най-големият и силен флот на континента, като дружбата между двете семейства е скрепена с брака между сестрата на краля, Ренис, и лорд Корлис Веларион, известен с прозвището "Морската змия".

В първи епизод виждаме доста кръв, дракони, насилие и секс: все неща, за които се притеснявахме, че ще бъдат отрязани поради страхливост и политическа коректнос. Визуалните ефекти на завидно ниво, а музиката на Рамин Джавади придава така необходимата епичност на атмосферата.

Видяхме още един зрелищен рицарски турнир и едно Цезарово сечение без упойка и нямаме търпение да видим как са представени събитията в следващите епизоди, когато историята се развива в унисон с книгата на Мартин "Огън и кръв".

СПОЙЛЕРИ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ЕПИЗОДИ

След смъртта на Ема, крал Визерис решава, че за доброто на кралството ще е добре да се ожени отново. Негова избраница е лейди Алисент Хайтауър, приятелка на Ренира и дъщеря на един от най-влиятелните хора във Вестерос - лорд Ото Хайтауър, Ръката на краля. Това разгаря още по-силно дългогодишната омраза между Ото и принц Демън и е една от основните предпоставки за предстоящата война.

Опасността от нея става все по-реална, след като само за няколко години Алисент дарява крал Визерис с три деца - дългоочакваният му първороден син Егон и брат му Емонд, както и дъщеря им Хелена. Това обаче не решава проблемите с наследството, а ги задълбочава много сериозно. Ренира продължава да стои от дясната страна на баща си по време на официални събития - позиция, запазена за наследника на трона, а принц Демън отказва да приеме факта, че няма да наследи короната.

На тържеството по случай петата годишнина от брака между Визерис и Алисент кралицата носи зелена рокля, докато Ренира е облечена в цветовете на Таргариените - червено и черно. Именно това е причината в предстоящата война фракциите, подкрепящи двете кралици, да бъдат наричани "зелените" и "червените".

Визерис е изправен пред много труден избор - дали да послуша сърцето си и да даде трона на Ренира, или да спази закона и да предаде короната на Егон. Чрез тази дилема съдбата си прави жестока шега с краля, тъй като години по-рано на Великият съвет на лордовете, състоял се в считаната за прокълната крепост Харънхъл, той се възкачва на трона за сметка на сестра си Ренира именно заради закона за мъжкото наследяване, макар от гледна точка на родословието нейните претенции да са по-основателни.

На всички обаче е ясно, че каквото и решение да вземе Визерис, недоволните ще са много и конфликтът ще е неизбежен. Кървавата гражданска война, която ще остане в историята като "Танцът на драконите", наближава и вече не може да бъде спряна.

КРАЙ НА СПОЙЛЕРИТЕ

Новите лица

Актьорският състав на "Домът на дракона" е много добре подбран и включва както добре познати имена, така и млади артисти. Най-известният сред тях е Мат Смит, познат с участията си в продукции като "Doctor Who", "The Crown" и "Last Night In Soho". Въпреки първоначалните притеснения на част от феновете, Смит се превъплащава по чудесен начин в образа на Демън Таргариен, като някои критици изразиха мнението, че англичанинът има сериозни шансове да си тръгне със стуатуетка от следващите награди "Еми".

Домът на дракона - Мат Смит като Демън Таргариен

Любителите на британското кино очакваха с нетърпение и представянето на Пади Консидайн като крал Визерис и съсс сигурност не са останали разочаровани. Носителят на две награди BAFTA се справя отлично с образа на един от най-противоречивите монарси в историята на Вестерос, като на зрителите няма да им е никак трудно да симпатизират на Визерис I и желанието му да запази мира в семейството и кралството си на фона на непрестанно нарастващото напрежение в кралския двор.

Домът на дракона - Пади Консидайн като крал Визерис

Историята в "Домът на дракона" обаче всъщност е изградена около жените.

Мили Алкок и Ема Д'Арси изобразяват по чудесен начин двата етапа от живота на Ренира - младата принцеса, изпълнена с мечти за бъдещето, и нейното по-възрастно "Аз", изморено и огорчено от дългогодишната война и загубата на няколко от децата ѝ. Ренира и многопластов и интригуващ, но в същото време и трагичен персонаж, който не отстъпва от принципите си до самия край, дори когато в умовете на нейните поданици вече не е останала и следа от спомена за "Радостта на кралството".

Домът на дракона - Принцеса Ренира

Безспорно позитивен отзив заслужава също Емили Кери и Оливия Кук за превъплъщението си в Алисент Хайтайуър. Кери е в ролята на младата придворна дама, която е сред най-близките приятелки на Ренира, докато Кук влиза в образа на кралицата на Вестерос и майка на престолонаследника. Съперничеството между нея и Ренира е съперничество между две силни жени, които са готови на всичко за своите деца: мотив, който познаваме от образа на Церсей Ланистър.

Огромната метаморфоза, през която преминава Алисън, си проличава най-ясно по нейните бързи и пресметливи действия в часовете след смъртта на Визерис, които превръщат някогашните приятелки във врагове.

Алисън - Домът на Дракона

В сериала има и множество наглед доста по-маловажни персонажи, но всеки от тях оказва важно влияние върху развитието на историята. Принцеса Ренис и нейният съпруг - лорд Корлис Веларион, изиграни съответно от Ив Бест и Стив Тусант, са най-желаните съюзници за всяка от двете воюващи фракции. "Морската змия" е сред най-интересните герои в "Домът на дракона", като несполучливият за него и Ренис съвет в Харънхъл е само една от мотивациите зад действията му.

Принцеса Ренис и нейният съпруг - лорд Корлис Веларион, изиграни от Ив Бест и Стив Тусант - Домът на дракона HBO Max

Фабиен Франкел изпълнява ролята на сир Кристън Коул - извънбрачен син на лорд, който не може да претендира за земя и титла. Неговите чест, доблест и умения с меча не звучат като рецпта за успех на територията на Вестерос, но всъщност тези качества ще го отведат много по-далеч, отколкото е предполагал.

Фабиен Франкел изпълнява ролята на сир Кристън Коул - Домът на дракона

Друга от приятните изненади в сериала е Соноя Мидзуно, която се превъплъщава в образа на Мисария. Пристигнала в Кралски чертог като обикновена таньорка от Лис, тя става равностоен съюзник на Демън Таргариен. Нейните врагове я наричат "Белият червей", но никой не се осмелява да ѝ го каже в лицето.

Соноя Мидзуно - Мисария, Домът на дракона

Комплименти заслужава и Рис Ифанс за превъплъщението си в Ото Хайтауър. Лордът на Стария град е един от най-известните хора, заемали длъжността "Ръка на краля" и бързо става ясно на какво се дължи това.

Рис Ифанс за превъплъщението си в Ото Хайтауър - домът на дракона

В сериала участват още драконите Сайракс, Караксес, Слънчев огън, Сребърно крило и Лунен танцьор, които изглеждат задоволително свирепи и нямаме нищо против да погледаме освен рицарски, и драконови битки.

Една от основните причина за успеха на "Домът на дракона" е това, че Джордж Р. Р. Мартин отново е незаобиколим фактор в творческия процес. В свое скорошно интервю писателят сподели, че създателите на сериала още преди година са му изпратили за одобрение сценариите на епизодите, докато в последните няколко сезона на "Игра на тронове" е бил напълно игнориран в това отношение. Коет, за жалост, си личеше, особено в злополучния последен, осми сезон на сериала.

"Домът на дракона" обаче се доближава доста до началните сезона на "Игра на тронове" що се отнася до тона и атмосферата. Първият епизод ни дава яснота на какво предстои да станем свидетели - безпощадна борба за власт, причинена от колеблив и неуверен крал, и множество ярки и запленяващи персонажи, водещи напрегнати битки на всички фронтове.

Но както казваше Церсей, "в играта на тронове или печелиш, или умираш". И тепърва ще разберем кой ще спечели и кой ще умре.

Доскоро "Игра на тронове" бе считан за недостижимо явление в телевизията, но кой знае, може би "Домът на дракона" ще е следващият сериал, който ще седне на Железния трон.

Премиерата на "Домът на дракона" е на 22 август (понеделник) по HBO Max. Епизодът вече е наличен в платформата, а довечера от 21 ч. може да го гледате и по телевизията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024