Дон Лемън: Мъск е брилянтен в някои аспекти, но е емоционално незрял човек Снимка: © Getty Images

Всичко започва с един туит на Илон Мъск - както и повечето от главоболията на милиардера.

На 10 май 2023 г. малко след като водещият от CNN Дон Лемън е освободен от телевизията, Мъск публично му предлага да премести шоуто си в Twitter.

"Може би си заслужава. Публиката е много по-голяма", пише собственикът на социалната мрежа в съобщение до Лемън.

Представители на Мъск търсят журналиста, водят няколко разговора с него и постигат споразумение, след като "постоянно подслаждаха сделката", твърди Дон Лемън в интервю за подкаста Pivot на Кара Суишър и Скот Галоуей.

10 месеца по-късно обаче Мъск вече съжалява горчиво за предложението си. Причината е първата му среща "лице в лице" с журналиста, която се превръща в Епизод 1 от новото шоу.

С него Х/Twitter опитва да си върне поне част от изгубените приходи - както твърди Дон Лемън.

"Търсеха човек, който да не е екстремист - да не е крайнодесен конспиративен теоретик - за да могат да продават съдържанието на рекламодатели", казва той.

През 2011 г., докато работи в CNN, Лемън публично разкрива, че е хомосексуален - и споделя, че е един от малкото чернокожи гей мъже в американския ефир. През 2023 г. обаче медията го отстрани заради оплаквания срещу него в сексистки изказвания спрямо жени.

Сложната му предистория го превърна и в обект на интерес от страна на противниците на "либералните масови медии" - като жертва на "канселиране", а не толкова заради журналистическата му дейност.

Водещият твърди, че през януари 2024 г. той е бил принуден от екипа на Мъск да замине за CES в Лас Вегас - най-голямото технологично изложение в света - на което мениджърите на Twitter са го представяли като "емблема" на новия си подход към бизнеса на социалната мрежа.

"Казаха на моите представители, че ако не се кача на самолета и не замина за CES, сделката се отменя. Настояваха да бъда там и да се срещам с потенциалните рекламодатели", казва той пред Pivot.

В началото на март обаче сделката наистина се отменя - едностранно от Мъск.

"Договорът е прекратен" е единственото съобщение, което продуцентите на Лемън получават от страна на милиардера. Когато това става медиен скаднал, самият той се оплака от липсата на "автентичност" у водещия и го обвини в левичарски пристрастия.

Мъск скъса договора на Х с журналист, който го пита за употребата на кетамин

Дон Лемън твърди, че преди записа на Епизод 1 от шоуто, той е имал само няколко "дружески" и продължителни телефонни разговори с Илон Мъск. Никога преди това не са се срещали очи в очи, докато са обсъждали партньорството си.

"Смятам, че той е брилянтен човек в някои аспекти, но е емоционално незрял и несигурен, което забелязах по време на интервюто", коментира журналистът.

Какво толкова е ядосало Илон Мъск по време на разговора?

"Фактите", казва Лемън. "Когато му представиш факти за определени теми, по които той пише в Twitter, той проявява недоволство".

Една от критичните теми се оказва въпросът му към Мъск за употребата на кетамин - нещо, което Wall Street Journal разкри преди месеци в свое разследване. Самият Мъск потвърждава в Twitter, че приема психотропното вещество "по лекарско предписание" заради депресията си и че това е възможна алтернатива на антидепресантите.

"Казах му, че нямаше да го питам по тази тема, ако той не беше писал за нея. Отговорът му всъщност беше адекватен: "Споделих, защото реших, че така ще помогна на повече хора". Казах му, че и аз страдам от депресия и е добре да се изпробват различни методи... Но той вече сякаш не ме слушаше. Просто не искаше да отговаря на моите въпроси и да се изправи пред фактите", казва Лемън.

Според него - проблемът на Мъск е, че не желае някой да му противоречи. Повечето от предишните му интервюта са били на "приятелски терен", твърди журналистът - т.е. пред водещи, които споделят същия светоглед като на милиардера.

"И друг път съм водил напрегнати разговори. Не може да се каже, че е прекъснал интервюто, но накрая вече ми намекваше, че трябва да избирам въпросите си по-внимателно, защото може да си тръгне и не му харесва посоката на разговора", казва Лемън.

Първоначално той решава, че дискомфортът на Мъск е временен, а когато види финалното интервю, ще разбере, че няма от какво да се притеснява. Скоро след това Лемън разбира, че всичко е приключило.

Неясно обаче остава дали Twitter ще плати на Лемън каквото и да е по обещанията от сделката.

Шоуто му не е ексклузивно за социалната мрежа, но е имало ангажимент за излъчване на 10 допълнителни видеоклипа на седмица, преди всички останали платформи.

"Единствената причина да се съглася (на сделката) е, че Twitter e най-голямата платформа за новини извън телевизиите. Тя е най-голямата платформа и за хората, които се интересуват от новини и ги коментират. Когато има извънредна новина, първото нещо за един човек е да влезе в X и да види за какво се пише най-много", казва Лемън.

Той е убеден, че мобилните технологии са бъдещето на медийната индустрия - а не големите кабелни ТВ мрежи - и ще продължи да работи в тази сфера.

"Aко хората гледат нещо на малък екран, те не се интересуват от това колко е осветено студиото и дали имаш 50 продуценти - те се интересуват от качеството, информацията и автентичността ти", казва още той.

От "Добрата битка" до скандала с Илон Мъск: Опасният свят на кетамина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024