Дори Лейди Гага не успя да спаси "Жокерът 2". Филмът изненадващо се провали Снимка: © Warner Bros

"Жокерът 2" се очакваше да бъде един от най-големите филми за октомври, но вместо това се превърна в една от най-големите катастрофи в боксофиса. Очакваното продължение от режисьора Тод Филипс тръгна с изненадващо нисък дебют и генерира само 40 млн. долара в премиерната си седмица в САЩ. Това е по-малко от прогнозираните 50-60 млн. долара и три пъти под общия му бюджет в размер на 190 млн. долара.

Освен гледаемостта отзивите за продукцията също са ниски. Голяма част от зрителите изразяват недоволство от продължението на историята, която този път е разказана като мюзикъл.

Втората част за антигероя, известен като "Жокерът", е една от най-слабите премиери за филми, базирани на комикси за супергерои. Резултатите са под половината от печалбите на първия филм за същия период. Проектът на Филипс се справя и по-зле от старта на "The Marvels", който е на конкурентния франчайз Marvel Studios. Той събра 46,1 млн. долара миналата есен.

В международния боксофис филмът с Хоакин Финикс и Лейди Гага в главните роли се справя малко по-добре. Той успява да достигне до 121 млн. долара в 76 пазара. И в двата случая обаче повечето оценки от критици и от зрители са изключително лоши.

В платформата "Rotten Tomatoes", която събира международни отзиви, продукцията събира едва 33% одобрение сред критици и 32% от публиката. Това е среден рейтинг от 2.3/5 звезди.

"Жокерът 2" получи и много рядко срещаната оценка "D" (тройка) от CinemaScore - фирма за пазарни проучвания. Това е едва вторият филм за последните пет години с толкова ниска оценка. Другият е "The Exorcism" на Ръсел Кроу.

Провалът е донякъде изненадващ предвид успеха на първата част. Холивудското студио Warner Bros. показа филма за първи път по време на фестивала във Венеция през септември. Още там се появиха смесени реакции въпреки 12-минутните овации след прожекцията.

Критици хвалят играта на "неповторимата" Лейди Гага, но дори тя не успява да го спаси. Британският вестник "Guardian" отбелязва, че Гага в ролята на Харли Куин има "наелектризиращо изпълнение в посредствен мюзикъл".

В много рецензии филмът е описан като "безсмислен, нефокусиран и без цялостна история", като не успява да улови емоционалната тежест на първата част. Действието е в застой и му липсва посока.

Една от големите неприятни изненади за някои от феновете е всъщност сюжетът, който има много повече пеене, отколкото история. Социалните мрежи изобилстват от миймове, които осмиват прекалено дългите музикалните елементи.

В „Жокерът: Folie à Deux" Артър Флек е настанен в болница и очаква съдебен процес за престъпленията си. Убийството в края на първата част го е превърнало в божество за определен кръг хора, включително и за Харли Куин (Лейди Гага).

Тя е пациент в съседно отделение. Двамата се влюбват от пръв поглед и започват да изразяват себе си чрез песни. И Финикс, и Гага пеят на живо в продължението на филма, с пианист, който е точно пред камерата.

Съдбата на първия "Жокер" беше съвсем различна. Той генерира печалба от 437 млн. долара, изкара общо 1,1 млрд. долара в боксофиса и получи ценка B+ (пет плюс) от CinemaScore. Филмът дори беше номиниран за "Оскар" и донесе такъв на Хоакин Финикс за най-добра главна роля.

Лейди Гага пуска нов албум с песните си от "Жокера 2"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нов временен зам.-кмет ще отговаря за строителството в София

Никола Лютов временно ще отговаря за ресор "Обществено строителство"

20:06 - 07.10.2024
Важно днес

България не може да отлага повече решенията за Плана за устойчивост, ако иска втори транш

ЕК започва оценка на реформите, които в България закъсняват

17:27 - 07.10.2024
галерия

Не магия, а наука - вселената зад L'Oréal Paris

Науката зад козметиката беше във фокуса на първото регионално събитие на L'Oréal Paris за балканския регион, Skincare Science, което на 30 септември събра в Белград водещи инфлуенсъри, журналисти и посланици на марката от Балканския полуостров. 

17:02 - 07.10.2024
Важно днес

Управляващите в Грузия опитват да свалят прозападния президент

Все по-проруската партия "Грузинска мечта" опитва втора процедура за импийчмънт

15:39 - 07.10.2024
Култура

За трета поредна година National Geographic ще избере най-добрите фотографи във Фотоконкурс 2024

Специалният гост на вечерта – Естер Хорват, изследовател на National Geographic и фотограф, ще сподели забележителния си опит и талант в лекция на тема „Звезди в полярна нощ“.

14:44 - 07.10.2024