ДПС-Доган внезапно откри, че Главчев кадрува по поръчка на Пеевски Снимка: © Getty Images

Депутатите от ДПС, които останаха без парламентарна група след конфликта с Делян Пеевски, атакуваха служебния премиер Димитър Главчев заради смяната на областните управители на Кърджали и Смолян.

И двамата бяха назначени преди по-малко от месец, без Главчев да даде каквито и да било обяснения защо поставя партийни функционери на ДПС на ключови позиции в изпълнителната власт.

Ресми Мурад (Кърджали) и Румен Пехливанов (Смолян) бяха уволнени преди ден - пак без никакви мотиви, но лоялните на Ахмед Доган депутати твърдят, че това е станало под натиск от Делян Пеевски.

Мурад например ръководи областната структура на ДПС в Кърджали, която се обяви за оставка на Пеевски и в подкрепа на Доган.

Оказа се, че и още един зам.-областен управител е бил уволнен само две седмици след назначението - Милен Димитров в Плевен.

"Вчера служебният премиер Главчев прояви явни признаци на зависимости и открито се включи в битката на Пеевски срещу ДПС", каза депутатът Тимур Халилов на брифинг в Народното събрание.

Той поиска Главчев да обясни "какво се е променило" през последния месец, за да бъдат освободени, и дали уволненията не са свързани с подкрепата им за Доган.

От кабинета реагираха няколко часа по-късно: "Служебното правителство стриктно спазва Конституцията и законите на страната и категорично не участва във вътрешнопартийни въпроси на която и да е политическа сила. Опитите да се внушава каквато и да е пристрастност на служебното правителство са несъстоятелни".

Това са само част от серията назначения на кадри на ДПС в областните администрации - спорно решение на служебния кабинет, заради което Димитър Главчев беше извикан на изслушване в Народното събрание. Тогава той обяви, че поема цялата отговорност за тези решения, като отказа да обясни как е решил да избере точно тях.

Обвиненията за скрито кадруване на Делян Пеевски се подкрепят косвено и от факта, че още преди няколко седмици близката до него медия "Родопи 24" беше "предсказала", че Ресми Мурад ще бъде уволнен като областен управител на Кърджали.

Избори ли? ДПС вече се намести във властта по служебен път


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024