Ден след като ГЕРБ и ДПС провалиха изслушването на Теодора Генчовска за ветото срещу Северна Македония в Комисията по външна политика, двете парламентарни групи внесоха свои собствени проекторешения по казуса.

ДПС директно предлагат т.нар. френско предложение за преговорна рамка за Скопие да се приеме без промени и без допълнителни условия, а правителството "незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на Народното събрание".

Предложението е подписано от 8 от 34-те депутати от ДПС, като сред вносителите е Делян Пеевски. В мотивите се казва, че "започването на преговорите не следва да се интерпретира като гаранция за членство на РСМ в ЕС, а като стимул за ускоряване на реформите", а "приобщаването към европейското семейство на РСМ и Албания е инвестиция преди всичко в сигурността и стабилността не само в региона, но и като цяло в международен аспект".

ГЕРБ също приема, че френското предложение "до голяма степен отразява нашите интереси", но поставя три условия на правителството за договаряне на допълнителни гаранции:

- прецизиране на текстовете, така че да се гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ във всички разпоредби, в които са споменати други народи и на равна основа с тези народи (те са македонци, албанци, турци, власи, роми и "други националности", според Устава на Република Македония).

- в нито един документ или изявление в процеса на присъединяване на РСМ да не се разглежда като признание от България на съществуването на т.нар. "македонски език", отделен от българския

- всички двустранни протоколи по Договора за добросъседство да бъдат включени като част от критериите за измерване на напредъка на преговорите.

Предложенията на ГЕРБ и ДПС са внесени късно вчера и тази сутрин - часове преди поредното насрочено заседание на Комисията по външна политика, чието провеждане остава несигурно.

В сряда премиерът Кирил Петков обвини Бойко Борисов в лицемерие заради заявеното му намерение да подкрепи френското предложение, което обаче беше последвано от умишлен провал на заседанието на Комисията по външна политика, която можеше да задейства процеса по приемането му.

Петков се разграничи и от поведението на президента Румен Радев, който от няколко седмици атакува остро кабинета заради Северна Македония.

"ПП ще предлага Външната комисия в НС да има всеки ден заседания и всеки ден да изисква документите от МВнР, за да покажем нашата готовонст да работим. Вместо президентът да философства кой трябва да вземе това решение, нека да събере всички на КСНС. Ако не ни събере, да не се изказва по случая", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?