Ръководството на ДПС поиска публично извинение от страна на bTV и журналистката Канна Рачева заради лапсус по време на пряко включване от протеста на 21 октомври. 

В него Рачева посочва, че пред Съдебната палата са се събрали граждани, които подкрепят искането на Съюза на съдиите в България за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Тя допълва информацията с новината за отказа на Военната прокуратура да образува досъдебно производство срещу служители на НСО заради инцидента от 7 юли на заградения плаж при лятната резиденция на Ахмед Доган. 

В края на включването си Канна Рачева казва, че протестиращите пред Съдебната палата ще тръгнат на шествие към ВСС, "където утре в 9:30 ч. ще започне обсъждането на искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на Ахмед Доган"

Последното смесване на имена е довело до възмущение в ДПС. 

Партията уличава националните медии - и по-специално "най-гледаната национална телевизия BTV" - във "все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир". 

"Смесването на новини  с политическа пропаганда, чрез въвеждането на коментар в тях, тенденциозният, според нас, подбор на теми и събеседници отдалечават медията от стандартите на високата и отговорна журналистика - коректив, а не партиен пропагандатор", се казва в съобщението на ДПС. 

От Движението твърдят, че "последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация" била премината при включването на Рачева и объркването на имената на Иван Гешев и Ахмед Доган. 

ДПС посочват, че Рачева е "журналист със солиден професионален опит и стаж", но остават недоволни от "изричането в ефир на недопустима неистина". 

От партията не се съгласяват с предположението, че става дума за лапсус, защото "този акт нито е първият, нито е изолиран случай". 

"Смятаме, че не е нужен подробен програмен скрининг, за да направим констатация, че медията има фиксация върху почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, който, да припомним, е напуснал активната политическа дейност от 8г. Доколкото с манипулации срещу г-н Доган се занимава основно Хр. Иванов, оставаме с впечатление, че медията обслужва неговата партийка", се твърди в прессъобщението на ДПС. 

Затова партията настоява "ръководството на bTV да обсъди и осъди подобни нездрави зависимости и прояви от страна на журналисти от медията". Настоява се и за публично извинение от страна на телевизията и лично от Канна Рачева. 

Това е вторият случай, в който журналистката бива обвинявана в невярно отразяване на протестите, след като комуникацията й с редактор по време на ефир при пряко включване от протестите в края на юли се превърна в "опорна точка" за критика срещу bTV.

Епично: Преслава срещу Канна Рачева

Още по-рано премиерът Бойко Борисов нарече медията "Божков ТВ" пред репортери на телевизията, което провокира ответна реакция от страна на ръководството й. 

През юли ДПС опита да привлече външна подкрепа от страна на лидери в АЛДЕ, като убеди няколко представители на европейските либерали да се обявят срещу "посегателството върху правото на собственост на опозиционната партия в България" след акцията на Христо Иванов при заградения плаж край резиденцията на Доган. 

Критиките в социалните мрежи накараха румънския евродепутат Дачиан Чолош да се разграничи от първоначалните си лични съобщения. 

Прокуратурата откри редица нарушения в Летния сарай на Доган


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект

Скандалите в Credit Suisse нямат край: Председателят се оттегли заради нарушаване на Covid-мерките

Ако се върнем назад във времето, ще си припомним още няколко скандала в банката