Прокуратурата откри редица нарушения в Летния сарай на Доган Снимка: © ПРБ

Сгради без одобрени проекти и разрешения за строеж, плажна ивица без свободен достъп и още нарушения бяха открити от прокуратурата при проверката на Летните сараи на Ахмед Доган в парк „Росенец“.

„При проверката на изградените строежи и обекти на нос "Чукалята" в парк "Росенец" е установено, че за строежите "Двуетажна масивна сграда", три бунгала, "Триетажна масивна сграда", "Оранжерия – 500 м2", "Двуетажна сграда" на място не са представени строителни книжа. В община Бургас също няма одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж“, съобщива държавното обвинение.

За "Преместваем обект - охрана" не е издадено разрешение за поставяне от община Бургас.

Проверката, разпоредена от Върховна административна прокуратура (ВАП), установи още, че е констатирана крайбрежна плажна ивица, която няма статут на морски плаж. До нея няма свободен достъп. Той е ограничен от поставена строителна ограда от метални платна.

Установено е, че за поземлен имот по кадастралната карта на Бургас, който е държавна собственост, няма съставен акт за държавна собственост, твърди прокуратурата.

За пристана за яхти няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж. Не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик - кейова стена.

Пристанището не е в регистъра по Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, съобщил е министърът на транспорта Росен Желязков на прокуратурата.

Пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите се изпращат на Върховната касационна прокуратура, обяви държавното обвинение.

„Във връзка с установеното строителство по отношение на пристан за яхти и лодки и липсата на разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти, както и това, че строежът е III категория, е изпратено писмо до началника на ДНСК да упражни правомощията си, като предприеме конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и уведоми Върховната административна прокуратура за това и изпрати копия от актовете“, съобщава прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024