Двама митрополити на служба в Дубай, или как Синодът се загрижи за българската общност в ОАЕ

Митрополитите Николай и Антоний са заминали за Дубай, за да отслжат първата Света литургия на български език в Обединените арабски емирства.

Синодът е определил и официална делегация, в която попадат архимандрит Максим, свещеноиконом Александър Георгиев, протодякон Илиян Александров и певци от пловдивския митрополитски хор "Св. ап. Ерм".

Те ще бъдат придружавани и от българския посланик в ОАЕ Иван Йорданов. В емирствата живеят общо 3000 българи.

Изненадващият интерес на Синода към тази общност се появи през февруари 2021 г. - "по молба на православни българи, пребиваващи постоянно на територията на Обединените арабски емирства и в частност Дубай".

В края на 2022 г., когато митрополит Антоний за първи път заговори за построяване на църква в арабската държава.

Тогава той проведе среща с посланика на ОАЕ в България, пред когото е лобирал за изграждането на храм в района Джебел Али на Дубай, където има най-много български емигранти. Православна църква има в емирството Шарджа.

През януари 2023 г. Антоний прави официално посещение в Абу Даби, за да се срещне със викария на Антиохийския патриарх Йоан Х.

Службата на митрополитите Николай и Антоний ще се проведе в съществуващ храм на Антиохийската православна църква в Джебел Али, Дубай, в събота, 15 юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024